banner94

SABAHLARI NEDEN KARNIMIZ ŞİŞ ŞEKİLDE UYANIRIZ?

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.

SABAHLARI NEDEN KARNIMIZ ŞİŞ ŞEKİLDE UYANIRIZ?

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.

uğur demirbaş
uğur demirbaş
15 Kasım 2021 Pazartesi 09:41
232 Okunma
SABAHLARI NEDEN KARNIMIZ ŞİŞ ŞEKİLDE UYANIRIZ?

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.

Karın şişkinliği, karnın hava veya gazla dolması sonucu bu bölgenin daha büyük veya şişmiş görünmesi durumudur. Karında şişkinlik sindirim koşulları, hormonal değişiklikler, yaşam tarzı, kullanılan ilaçlar, sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak gelişebilir. Günün her saatinde şişkinlik görülebileceği gibi sabahları daha yoğun olabilir. Peki karında hissedilen bu şişkinliğin nedeni nedir?

Beslenme şekli

Süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller, bazı sebzeler (lahana, brokoli, karnabahar vb), gazlı içecekler, işlenmiş gıdalar, hızlı ve fazla yemek, sakız çiğnemek, sigara içmek, alkol tüketimi gibi beslenme şekliyle ilgili durumlar şişkinliği artırabilir. Süt ve süt ürünleri tüketildikten sonra şişkinlik hissediliyorsa laktozsuz olanları tercih etmek, gaz oluşumuna neden olan sebzeleri ve kurubaklagilleri ölçülü miktarda tüketmek, gazlı içecekler ve işlenmiş gıdaları tüketmemek, yavaş ve azar azar miktarda yemek şişkinlik semptomlarını azaltabilir. Bununla birlikte, yemekten sonra yürüyüşe çıkmak, rezene, nane, zencefil gibi bitki çayları içmek, düzenli olarak kefir, probiyotikli yoğurt, fermente besinler gibi zararlı bakteriler tarafından gaz ve diğer tahriş edici toksinlerin üretimini azaltan probiyotik kaynaklarını tüketmek de şişkinliğin azaltılmasında önemli rol oynar.

Kabızlık

Seyrek veya verimsiz bağırsak hareketlerine sahip olmak, dışkının kolonda olması gerekenden daha uzun süre kalması anlamına gelir. Bu durum aşırı gaz ve şişkinliğe neden olur.

Stres

Stresli zamanlarda şişkinlik, karın rahatsızlığı ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar yaşanabilir. Çok fazla stres, sindirim semptomları da dahil olmak üzere vücut üzerinde çeşitli olumsuz etkilere sahiptir. Düzenli egzersiz yapmak, yeterli uyku, meditasyon, yoga veya nefes egzersizleri gibi rahatlama teknikleri stresinizi yönetmeyi kolaylaştırabilir.

Bazı ilaçlar

Kortikosteroidler, oral kontraseptifler, antibiyotikler gibi bazı ilaç türleri karında şişkinliğe neden olabilir.

Sağlık durumu

Hipotiroidi, PCOS, glüten intoleransı, gıda alerjileri, irritabl bağırsak sendromu, bağırsak tıkanıklığı ve benzeri tıbbi durumlar da karında şişkinliğe neden olabilir. Bu şişkinliğe şiddetli veya uzun süreli karın ağrısı, dışkıda kan, yüksek ateş, ishal, kusma, istemsiz kilo kaybı gibi semptomlar eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler:
KızılcahamamSağlık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26