banner94

KOCAELİ KIZILCAHAMAMLI MANEVİ BÜYÜĞÜNÜ ANACAK

Osmanlı Devleti’nin son devresinde yetişen âlim ve evliyâdan, İzmit Gazi Süleyman Paşa Medresesi müderrislerinden, gönül insanı Hacı Ahmed Hilmi Efendi’ yi anma etkinliği 8 Ocak Pazar günü, İzmit’te Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ nde yapılacak.

KOCAELİ KIZILCAHAMAMLI MANEVİ BÜYÜĞÜNÜ ANACAK

Osmanlı Devleti’nin son devresinde yetişen âlim ve evliyâdan, İzmit Gazi Süleyman Paşa Medresesi müderrislerinden, gönül insanı Hacı Ahmed Hilmi Efendi’ yi anma etkinliği 8 Ocak Pazar günü, İzmit’te Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ nde yapılacak.

04 Şubat 2012 Cumartesi 02:43
2055 Okunma
KOCAELİ KIZILCAHAMAMLI MANEVİ BÜYÜĞÜNÜ ANACAK

 Osmanlı Devleti’nin son devresinde yetişen âlim ve evliyâdan, İzmit Gazi Süleyman Paşa Medresesi müderrislerinden, gönül insanı Hacı Ahmed Hilmi Efendi’ yi anma etkinliği 8 Ocak Pazar günü, İzmit’te Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ nde   yapılacak.

Kocaeli Bilim Kültür ve Sanat Derneği yetkilileri, 1800’lü yılların sonu 1900’lü yılların başlarında İzmit’te yaşayan, Gazi Süleyman Paşa Medresesinde müderrislik yapan, Orhan, Fevziye ve Yeni Cuma Camilerinde de çeşitli vazifeler alan ve 1916 yılında yine İzmit’te vefat ederek İzmit Bağçeşme mezarlığı Namazgâh şehitliğine defnedilen Hacı Ahmed Hilmi Efendi’nin, o günkü zor şartlar içerisinde İzmit ve civarında yaşayanlara Hakkı tavsiye etmek, doğruyu göstermek ve en önemlisi ilim adamı yetiştirmek için yoğun bir gayret içerisinde olduğunu, yapılan araştırmalar sonucunda tesbit ettiklerini belirttiler.

Konu ile ilgili olarak bilgi veren Kocaeli Bilim Kültür ve Sanat Derneği yetkilileri, Hacı Ahmed Hilmi Efendi’nin Kocaeli’nin bilinmeyen, gizli kalmış değerlerinden birisi olduğunu belirterek, aradan geçen bir asır sonrasında Ahmed Hilmi Efendi’yi tekrar Kocaeli’yle ve Kocaeli’de yaşayanlarla buluşturmak istediklerini ifade ettiler.

 ‘’Kocaeli Mânevî Büyüklerini Yâd Ediyor’’ programı çerçevesinde ‘’Hacı Ahmed Hilmi (rh.a.) Hocaefendi’yi Anma Etkinliği ve Paneli’’’ne, Kocaeli Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu’ nun selamlama konuşması ile başlanacak. Doç. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’ nin ilahileri devam edilecek ve ardından; bu etkinlik için özel olarak hazırlanan ‘’Bu Yol Uzundur’’ adlı kısa film katılımcılara seyrettirilecek. Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, Doç. Dr. Hür Mahmut Yücer, Dr. Necdet Yılmaz, Tasavvuf Tarihi Uzmanı Fatih Yıldız ve İslam Hukuku Uzmanı Necmettin Azak’ ın yanısıra Kocaeli’ nin tanınmış Tarih Araştırmacısı Yazar Ahmet Nezih Galitekin’ de panelist olarak etkinlikte yer alacak.

’’Hacı Ahmed Hilmi (rh.a.) Hocaefendi’yi Anma Etkinliği ve Paneli’’’ne Türkiye genelinden de ilgi duyan pek çok kişinin katılacağını belirten Kocaeli Bilim Kültür ve Sanat Derneği yöneticileri, tüm Kocaeli’leri yaptıkları organizasyona davet ettiler.

Yapılan açıklamanın son bölümünde ise konu etkinliğin; 8 Ocak 2012 Pazar akşamıSüleyman Demirel Kültür Merkezinde saat 19:00’ da başlayacağı ifade edildi.

 

 

''Kocaeli Mânevî Büyüklerini Yâd Ediyor''

 

Es-Seyyid Hacı Ahmed Hilmi Hocaefendi’yi Anma Etkinliği



Tarih   : 8 Ocak 2012 Pazar / 14 Safer 1433

Saat    : 19:00

 

Yer      : Süleyman Demirel Kültür Merkezi İzmit/Kocaeli

Program:

Kur’ân-ı Kerîm Kıraati

Selamlama Konuşmaları

İlahiler

          - Doç. Dr. Ahmet Hakkı TURABİ

           Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Mûsikîsi Anabilim Dalı Başkanı

 

Kısa Film

          ‘’Yol ve İnsan’’

 

Panel

          

        Moderatör:

          - Dr. Necdet YILMAZ

            Mahmud Esad Coşan Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı

          

          Katılımcılar:

          - Prof. Dr. Ahmet Turan ARSLAN

            Fatih Sultan Mehmed Vakıf Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi Dekanı

            ''Ahmed Hilmi Hocaefendi'nin Kastamonu Hayatı''

          - Doç. Dr. Hür Mahmut YÜCER

            Karabük Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi

             ''Ahmed Ziyâüddîn-i Gümüşhânevî Hazretlerinin Doğu Marmara Bölgesi Halifeleri ve Ahmed

             Hilmi Hocaefendi'nin Yeri''

          - Ahmet Nezih GALİTEKİN

            Tarihçi-Araştırmacı-Yazar

             ''Belgeler Işığında Ahmed Hilmi Hocaefendi'nin Terceme-i Hâli''

          - Fatih YILDIZ

            Tasavvuf Tarihi Uzmanı

            “Ahmed Hilmi Hocaefendi'nin Ahmed Ziyâüddîn-i Gümüşhânevî Hazretleri İçin Kaleme Aldığı

            Terceme-i Hâl''

          - Necmettin AZAK

             İslam Hukuku Uzmanı

            “Ahmed Hilmi Hocaefendi' nin Muhibbü' l-fıkh li-hıfzi’d-dîn İsimli Eserinin Tahlili''

Plaket Takdim Töreni

 

 

 

es-Seyyid Hacı Ahmed Hilmi Hocaefendi (RH.A.) KİMDİR?

Osmanlı Devleti’nin son döneminde yetişen alim ve velîlerden olan Ahmed Efendi, aslen Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinin Kınık köyünde, 1268 Hicrî, 1852 Milâdî tarihinde dünyaya geldi.

İstanbul’da ilim tahsilinde bulundu. Müderrislik makamına ulaştı. Bir taraftan da Gümüşhâneli Ahmed Ziyâüddin Efendi’nin mânevî eğitiminden geçerek Nakşî-Ziyâî halifesi oldu. 1318 Hicrî, 1901 Milâdî tarihinde İzmit Gazi Süleymanpaşa Camii (Orhan Camii) Medresesi müderrisliğine tayin edildi. Bir müddet sonra aynı caminin vaizliği de kendisine verildi. Bilâhare Fevziye, Taşçılarbaşı ve Yeni Cuma Camilerinde de imam ve hatiplik yaptı. Aynı zamanda haftanın Salı ve Cuma günleri yatsı namazlarından sonra Hatm-i Hâcegân yaptırdı, Ziyâiyye usûl ve âdâbını öğretti.

31 Mart olayları sırasında Volkan Gazetesine gönderdiği bir mektuptan dolayı ve ardından çıkan dedikodular yüzünden Kastamonu taraflarına sürgüne gönderildi. Kastamonu’da büyük ilgi ve alâka ile karşılandı ve saygı gördü. Kastamonu Devrekâni nahiyesindeki Tevfikiyye Medresesi’nde müderrislik yaparken müslümanların dinlerini korumaları için lâzım olan bilgileri öğrenmelerine dâir Muhibbü'l-fıkh li-hıfzı'd-dîn ismindeki eserini hazırlayıp yayınlattı.

Bilâhare tekrar İzmit'e döndü. Tedris faaliyetlerine devam etti.

Hicrî 1335, Mîlâdî 1916 senesinde vefat ederek Orhan Câmii civarındaki Bağçeşme Şehitlikkabristanına defnedildi.

Vefât haberi zamanın İkdâm Gazetesi'nde “irtihal” başlığı altında şöyle yayınlandı:

"İzmit'te Gazi Süleymânpaşa Medresesi Müderrisi, Hulefâ-i Nakşibendiyye-i Hâlidiyye’den ve fudalâ-yı asrdan Ankaralı Hacı Ahmed Hilmi Efendi irtihal-i bekâ eylemiştir. Mevlâ-yı müteâl rahmet eyleye. İzmit'te Orhan Câmii civârındaki Kal'a kabristanına defnedilecektir."

Kabir taşındaki kitabe şöyledir:

HÜVE’L –BÂKÎ

Basîret çeşmini aç bak makâm-ı evliyâdır bu

Hilâfetle mübeccel muktedâ-yı etkiyâdır bu

Tarîk-i Hâlidî de ıtdi kırk yıl kesb-i feyzâ feyz

Çerâğ-ı Hâcegândır şem’ a-i Ahmed Ziyâdır bu

Cenâb-ı Zü’lcenâheyn Hazret-i Ahmed Efendi’dir

Mükerrem vâris-i pâk-i ulûm-i enbiyâdır bu

Huzûrunda oku ihlâs ile bir Fâtiha zâir!

Derûnun nûra gark olsun mezâr-ı asliyâdır bu

 

Ayrıca; Hacı Ahmed Hilmi Efendi’nin vefatının ardından tek oğlu Mehmet Bahattin, Piyade Mülazim-i Sani (Teğmen) rütbesi ile katıldığı Kurtuluş Savaşında Garp Cephesi 7. Fırka 41. Alay Türbetepe mıntıkasında 25 Ağustos 1921 (25/08/1337) tarihinde Polatlı civarında düşman kurşunuyla şehit düştü.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26