banner94

YENİ ÖĞRETİM YILINDA DERS BAŞI

TOKİ tarafından yaptırılmakta olan kız teknik ve meslek lisesi ana banası, ana sınıfı binası bahçe düzeni tamamlanmış olup son düzeltmeler yapılmaktadır. Yıllardır kendine ait binası olmayan

YENİ ÖĞRETİM YILINDA DERS BAŞI

TOKİ tarafından yaptırılmakta olan kız teknik ve meslek lisesi ana banası, ana sınıfı binası bahçe düzeni tamamlanmış olup son düzeltmeler yapılmaktadır. Yıllardır kendine ait binası olmayan

uğur demirbaş
uğur demirbaş
01 Ağustos 2014 Cuma 15:25
1224 Okunma
YENİ ÖĞRETİM YILINDA DERS BAŞI

TOKİ tarafından yaptırılmakta olan kız teknik ve meslek lisesi ana banası, ana sınıfı binası bahçe düzeni tamamlanmış olup son düzeltmeler yapılmaktadır. Yıllardır kendine ait binası olmayan kız teknik ve meslek lisesi öğrenci ve öğretmenleri heyecanla yeni binaya taşınmayı beklemektedirler. Kaliteli bir eğitim verilebilmesi, nitelikli iş gücünün yetiştirilebilmesi için gerekli olan standartta eğitim ortamının oluşması için tüm hazırlıklar yapılmıştır. Atölye, derslik, laboratuvar, revir ve sosyal alanlarla ilgili donatım malzemeleri alınmış olup tefrişine başlanmıştır.

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ

HALİDE EDİP MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİNDE EĞİTİMİ VERİLEN ALAN VE DALLAR

ÇOCUK GELİŞİM VE EĞİTİMİ ALANI

 

Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 Alanın Altında Yer Alan Dallar

 

Erken Çocukluk Eğitimi,

Özel Eğitim dallarında eğitim verilmektedir.

 

 

Meslek liselerinin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olurlarsa lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları mevcuttur.

 

Kamu kuruluşlarına bağlı kreşlerin, özel yuva ve anaokullarının, gündüz bakımevlerinin artmasıyla birlikte çalışma alanı genişleyen bir meslektir. Çocuk gelişimi ve eğitimi mezunları, kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı, rehabilitasyon merkezleri ve çocuk kulüplerinde öğretmen yardımcısı olarak görev yapabilirler.

 

El Sanatları Teknolojisi alanı

 

Dokuyacağı halının iplerini boyama, desenini çizme, geleneksel ve yöresel ürünler hazırlama, tekniğine uygun olarak elde ve makinede nakış işleme, desen programını kullanma ve sanayi makinesinde tekniğine uygun işleme, tekstil ve çeyiz ürünleri hazırlama gibi yeterliklere yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

 

Bir ulusun kültür değerlerini en iyi yansıtan ögeler olan el sanatları, asırlar boyu toplumların sanat anlayışlarını ve yaşam tarzlarını aktarmada etkin bir rol oynamıştır. Aynı zamanda eğitim, bilim, teknik ve diğer alanlardaki gelişme düzeyi ile el sanatlarındaki gelişme düzeyi paralellik göstermektedir. Her ne kadar sanayinin gelişmesiyle beraber, el sanatları yok olmaya yüz tutmuş gibi görünse de teknoloji ile yarışını sürdürmeye devam etmektedir.

 

El sanatları ülkemizin kültürel özelliklerinin yanı sıra turizm sektöründe ve yöresel kalkınmada da önemli yer tutmaktadır. El Sanatları tarihî, kültürel ve bilimsel özelliklerinden dolayı yaşatılmalı ve geleceğe aktarılmalıdır. Onun için bu mesleklerde her dönemde eğitimli eleman ihtiyacı olacaktır.

Turizm potansiyeli günden güne artan Kızılcahamam’da ziyaretçilerin anı olarak yanlarında götürmek isteyecekleri ilçeye özgü hediyeliklerin yapılması hem ilçe tanıtımı hem de genç kız ve kadınların ekonomiye katkıları açısından önem arz etmektedir.

Alanın Altında Yer Alan Dallar

 

El Sanatları Teknolojisi alanında;

 

El Dokuma,

Halı Desinatörlüğü,

Dekoratif El Sanatları,

El ve Makine Nakışı,

Sanayi Nakışı,

Dekoratif Ev Tekstili dallarında eğitim verilmektedir.

 

 Okulumuzda Dekoratif El Sanatları dalında eğitim verilecektir.

 

 

Meslek eğitimi, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin (El Sanatları Teknolojisi alanında diploma programı ile; mesleki eğitim merkezleri, halk eğitim merkezleri ve çeşitli yaygın eğitim kurumlarında sertifika programları ile verilmektedir.

Liseden sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar, lisans programlarına veya meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Meslek yüksek okullarını bitirenler, Dikey Geçiş Sınavı ile lisans programlarına geçebilirler. Ayrıca sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Eğitimini tamamlayarak yeterlik sertifikalarını alan ve sektörde işbaşında deneyim kazanan kişiler, el sanatları ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilir.

 

 

 

İNLOJİSİ

Giyim Üretim Teknolojisi alanı; Kadın Giyim Modelistliği, Erkek Giyim Modelistliği, Çocuk Giyim Modelistliği, İç Giyim Modelistliği, Hazır Giyim Model Makineciliği, Deri Giyim, Kadın Terziliği, Erkek Terziliği, Kesim ve Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarımı dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

Giyim, kültürel ifadenin bir aracı, bir yaşam tarzı ve kişisel olarak kendini ifade etmenin bir yoludur. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürün ortaya çıkarmaktadır.

 

Giyim üretim teknolojisi sektörü emek yoğun karakteri nedeniyle on binlerce iş yerinde, yüz binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu alanda yüksek oranda istihdam sağlayan gelişmelerin toplum refahı üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz.

 

Giyim üretim teknolojisi sektöründe, yaklaşık 4 milyon kişi istihdam edilmektedir. Vasıflı iş gücü ihtiyacı, bu alanda eğitim veren yaygın eğitim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarından önemli ölçüde karşılanmaktadır.

                                                           

Alanın Altında Yer Alan Dallar

 

Kadın Giyim Modelistliği,

Erkek Giyim Modelistliği,

Çocuk Giyim Modelistliği,

İç Giyim Modelistliği,

Hazır Giyim Model Makineciliği,

Deri Giyim,

Kadın Terziliği,

Erkek Terziliği,

Kesim,

Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarım dallarında eğitim verilmektedir.

 

 

Mesleki eğitim, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Giyim Üretim Teknolojisi alanında verilmektedir. Meslek lisesinden sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Ayrıca sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

 

Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, giyim üretimi ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilir.

 

Bu meslekteki elemanlar hazır giyim işletmelerinde, modaevlerinde, terzilerde, kendi atölyelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Bu alanda çalışanlar görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği içinde bulunmak ve görevini eş güdüm hâlinde yürütmek durumundadır. İş, elle ve/veya makinelerle çalışmayı gerektirmektedir. Çalışma ortamlarının iyi aydınlatılmış ve ergonomik olması, iş güvenliği ve çalışanların sağlığının ön planda olması verimli ve kaliteli üretimin temelidir.

 

 

Giyim Üretim Teknolojisi alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki hazır giyim üretim işletmelerinde, konfeksiyon makineleri imalatı yapan ve konfeksiyon makineleri teknik servis hizmeti veren sektörlerde çalışabilirler veya kendi atölyelerini de açabilirler.

 

ZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİGüzellik ve saç bakım hizmetleri alanı altında yer alan saç bakımı, cilt bakımı, vücut bakımı ve makyaj dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

 

Alanın Altında Yer Alan Dallar

 

Kuaförlük,

Güzellik Uzmanlığı,

Vücut Bakımı ve Masaj Elemanlığı dallarında eğitim verilmektedir.

 

 

Eğitim ve Kariyer İmkânları

 

Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinin Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanından mezun olanlar “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı ise lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları mevcuttur.

 

Kuaförlük mezunu olan kişi, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olan halk eğitim merkezlerinde, mesleki eğitim merkezlerinde, meslek liselerinde, ustalık ve usta eğiticilik belgelerini almak şartıyla sözleşmeli usta eğitici olarak öğretmen gözetimde görev alabilirler. Özel kurum ve kuruluşların kuaför salonlarında, tiyatro ve TV stüdyolarında ve kendilerine ait iş yerlerinde çalışabilirler

 

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

Yiyecek ve içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, ulaştırma araçlarının (gemi, uçak, tren gibi) mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır.

       

 

Mutfak,

Pastacılık,

Servis,

Bar,

Hosteslik dallarında eğitim verilmektedir.

 

 

Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olduktan sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları mevcuttur.

                       

.          





















    

Son Güncelleme: 01.08.2014 15:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26