banner94

NEJAT UYGUR HAYATINI KAYBETTİ

Türk tiyatrosunun acı kaybı... Nejat Uygur vefat etti...

NEJAT UYGUR HAYATINI KAYBETTİ

Türk tiyatrosunun acı kaybı... Nejat Uygur vefat etti...

uğur demirbaş
uğur demirbaş
18 Kasım 2013 Pazartesi 22:18
2235 Okunma
NEJAT UYGUR HAYATINI KAYBETTİ
 Türk tiyatrosunun acı kaybı... Nejat Uygur vefat etti...

Bir süredir kaldırıldığı hastanede tedavi gören sanatçı Nejat Uygur hayatını kaybetti.

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Nejat Uygur, rahatsızlığı sebebiyle Medistate Kavacık Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Tedavi gördüğü hastaneden gelen bilgi doğrultusunda Nejat Uygur'un hayatını kaybettiği öğrenildi.

Nejat Uygur, 10 Eylül 2007'de beyin damarlarında oluşan bir tıkanıklık nedeniyle vücudun sol tarafında kısmi felç geçirmişti. 

Sağlık durumuna ilişkin yapılan basın toplantısında Uygur'un sol kolunu hareket ettiremediği, yüzünde kayma olduğu, bacağında biraz hareket olduğu, konuşmasının ise düzgün olduğu ifade edilmişti. Bunun üzerine bir çok kez ünlü duayenin yaşamını yitirdiğine dair asılsız haberler çıkmıştı. Bu haberleri ise oğulları Süheyl ve Behzat Uygur yalanlamıştı. 

NEJAT UYGUR KİMDİR?

Nejat Uygur, 10 Ağustos 1927 Kilis - Gaziantep'te doğmuştur. 

Öğretmen bir annenin ve subay bir babanın üç çocuğundan ortancası olan Uygur, Kilisli sanatçı İsmail Dümbüllü tarafından keşfedilmiş ve meşhur edilmiştir. Eğitimini Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde tamamlamıştır. İlkokulu Siirt, Ezine ve İntepe'de okumuş ve bu dönemde tiyatroya müsamerelerle başlamıştır. Sarıyer, Çanakkale ve Manisa'da ortaokulu tamamladıktan sonra Güzel Sanatlar Akademisi'nin Heykel bölümüne girmiş; fakat mezun olamamıştır.

1943 yılında Sarıyer Halkevi'nde başladığı boksla beraber spora karşı ilgisi artmıştır. Atletizm ve su topu dışında iyi de bir atbinicisidir. Nejat Uygur 1950 yılında Necla Uygur ile evlenmiştir. 

Tiyatroya profesyonel anlamda 1949'da "Nejat Uygur Tiyatrosu" ile adım atmıştır. 

Nejat Uygur, uzun Anadolu turlatıyla Türkiye'de basılmadık yer bırakmamıştı. Uygur, Cibali Karakolu, Kaynanatör, Hastane mi kestane mi, Miğferine çiçek eken asker, Minti minti, Sizin ki can da bizimki patlıcan mı, Son umudum milli piyango, Şeyini şey ettiğimin şeyi, Şeytandan 29 gün evvel doğan çocuk, Zamsalak, Alo orası Tımarhane mi, Aman Özal duymasın, Benim annem evden neden kaçtı gibi unutulmaz eserlere imza attı.

Uygur, önemli tiyatro eserlerinin yanı sıra başta Cafer Bey serisi olmak üzere önemli sinema filmlerine de imza attı. Uygur, son yıllarda Beyaz Melek ve Vizontele Tuuba ile beyaz perdede yer almıştı.

1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. 

Son Güncelleme: 22.11.2013 00:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26