banner94

KİLO VERME SÜRECİNDE UYKU DÜZENİNE DİKKAT

Kilo Verme Sürecinde Uyku Düzenine Dikkat!

KİLO VERME SÜRECİNDE UYKU DÜZENİNE DİKKAT

Kilo Verme Sürecinde Uyku Düzenine Dikkat!

uğur demirbaş
uğur demirbaş
08 Mart 2023 Çarşamba 09:41
344 Okunma
KİLO VERME SÜRECİNDE UYKU DÜZENİNE DİKKAT

Kilo Verme Sürecinde Uyku Düzenine Dikkat!

Diyetisyen Gözde Karaca konu hakkında bilgiler verdi.

Kilo verme sürecinde en çok yoğunlaşılan iki faktör diyet ve egzersiz olmaktadır. İlk etapta akla gelmeyen uyku düzeni ise bu süreci oldukça etkileyen faktörlerdendir. Diyet ve egzersiz doğru bir uyku düzeni alışkanlığı ile desteklendiğinde kilo verme süreci daha da verimli olarak ilerlemektedir. 

Peki uyku kilo verme sürecini nasıl etkiler?  Uyku süresinin çok veya az olması öğün saatlerini etkileyeceğinden kilo verme sürecini de etkilemektedir. Az uyunan zamanlarda gün içerisinde yaşanan stres ve yorgunluk durumları mutsuzluk yaratabileceğinden abur cubur gibi besinlere yönelme ihtimali artacaktır. Çok uyunan zamanlarda ise güne geç başlanacağından kahvaltı öğünü genelde atlanır bu da bir sonraki öğüne kadar uzun açlığa sebep olduğundan yemeğin büyük porsiyonlarla tüketimine yol açabilir. Her iki durum da kilo verme sürecini olumsuz olarak etkilemektedir. 

Beynimize doyma sinyali veren ve yemek yemeyi kesme sinyalini gönderen hormonumuz leptin hormonudur. Leptin hormonu gece daha az salgılanan bir hormondur. Leptin hormonuna zıt olarak çalışan yani açlık hissetmemizi sağlayan hormonumuz ise ghrelin hormonudur. Bu sebeple geceleri uyanık kaldığımızda ghrelin hormonu daha fazla, leptin hormonu ise daha az salgılanmakta olduğundan yemek yeme hissini tetiklenir bu durum ise kilo alımına sebep olacaktır.  

Uyku düzensizliğinden etkilenen hormonlarımızdan biri de kortizol hormonudur. Kortizol hormonu, stres durumunda bağışıklığı baskılayan, yüksek tansiyonu tetikleyen ve kan şekeri dengesizliği ortaya çıkaran bir hormondur. Aşırı salınımı ise vücutta yağlanmaya sebep olur. Kortizol en yüksek seviyeye uyandıktan bir iki saat sonra, en düşük seviyeye ise gece ulaşmaktadır. Uyku düzensizliği yaşandığında kortizol hormonunun salınımı yanlış zamanlarda olacağından vücutta yağ depolanması artacaktır. 

Kaliteli uyku uyumak için neler yapmalıyız dersek; 

  • Gece yatmadan 2-3 saat öncesinden yemek yeme kesilmeli, 
  • Akşam yemeklerinde aşırı yağlı besinlerden ve kızartmalardan uzak durulmalı, 
  • Yatma saatine yakın demli çay ve kahve gibi kafeinli içecek tüketiminden sakınılmalı, 
  • Papatya, lavanta, melisa gibi vücutta rahatlama sağlayacak olan bitki çayları uykudan önce tercih edilebilir. 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26