banner94

İLK YARININ ENLERİ

Süper Lig’de 2018-2019 Lefter Küçükandonyadis  Sezonunun ilk yarısı 17. haftanın ardından sona erdi. Bu sene, sezon sonunda ligin üst sıralarında hangi takımların olabileceğini tahmin etmekte zorlandığımız bir sezon oluyor.

İLK YARININ ENLERİ

Süper Lig’de 2018-2019 Lefter Küçükandonyadis  Sezonunun ilk yarısı 17. haftanın ardından sona erdi. Bu sene, sezon sonunda ligin üst sıralarında hangi takımların olabileceğini tahmin etmekte zorlandığımız bir sezon oluyor.

uğur demirbaş
uğur demirbaş
31 Aralık 2018 Pazartesi 10:00
465 Okunma
İLK YARININ ENLERİ

Süper Lig’de 2018-2019 LefterKüçükandonyadis  Sezonunun ilk yarısı 17. haftanın ardından sona erdi. Bu sene, sezon sonunda ligin üst sıralarında hangi takımların olabileceğini tahmin etmekte zorlandığımız bir sezon oluyor.

İlk yarının en iyi on birini şu şekildeseçtim ;

Mert Günok (Başakşehir)----Novak  (Trabzonspor), Epereanu (Başakşehir) , Ozan Kabak (Galatasaray) ,Douglas (Sivasspor)----Trezeguet (Kasımpaşa) , Guilherme (Yeni Malatya), Sosa (Trabzonspor), Visca (Başakşehir)----Robinho (Sivasspor) Diagne (Kasımpaşa).

Şüphesiz ilk yarının en önemli olayı Fenerbahçe’nin 17 hafta sonunda tarihinde ilk kez küme düşme hattında bulunması. İstatistiklere göre 17 hafta sonunda küme düşme hattında olan takımlar genel olarak ligden düşmüşler. Ersun Yanal’ın gelişiyle hareketlenen takımın kadrosu o kadar kötü ki, devre arası, adeta toparlanması için Fenerbahçe’nin imdadına yetişti. DamienComolli’nin yaptığı 11 transferin de birbirinden kötü çıkması aklıma şu soruyu getiriyor. Ne kadar yaptığı kontratları övse de başkan Ali Koç Comolli gibi başarısız bir adamı Koç Holding’de ne kadar tutardı? Tüm transferlerin kötü çıktığı, takımın kurulamadığı Fenerbahçe’nin devre arasında en az 4 futbolcu transfer etmesi gerekiyor. Stoper, iki orta saha, forvet. Hatta kalecide bu listeye eklenebilir. Ancak bu yapılacak transferleri Ersun Yanal değilde Comolli yapacaksa bu boş yere para harcamaktan ileri gitmeyeceği ispatlanmış bir gerçek. Ligin ilk yarısında Fenerbahçe ile ilgili yazabileceğimiz en güzel şey ise, bu kadar kötü sezonda, en yüksek seyirci ortalamasına sahip (35801 kişi) takım olması.

En yüksek seyirci ortalaması demişken, bu alanda ligimizin en düşük iki takımı ise çok ilginç.Ligin zirvesinde yer alan iki takımdanBaşakşehir’in seyirci ortalaması 3815 kişiyken, Kasımpaşa’nın ise 2597 kişi.

Galatasaray ise tüm ilk yarıyı forvet yokluğu içinde geçirdi. Geçen sezon 29 golle gol kralı olan Gomis’i gönderen sarı kırmızılılar öyle maçlar oynadı ki, Muğdat gibi Galatasaray formasıyla alakası olmayan futbolcularından gol beklediler. Bu sıkıntının üzerine alınan cezalar, sakatlıklar ve Şampiyonlar Liginin en kolay grubundan çıkılamaması Galatasaray’ın kötü bir ilk yarı performansı ortaya koyduğunu gösteriyor. Ancak tüm bu olaylara rağmen sarı kırmızılı ekip zirvenin sadece 6 puan gerisinde. Yapılacak bir forvet bir de stoper transferiyle şampiyonluğun önemli adaylarından biri de Fatih Terim’in öğrencileri olacaktır.

Beşiktaş ise inişli çıkışlı grafiğinin ardından son haftalardaki mağlubiyetlerle 17. Hafta sonunda kendine 7. Sırada yer bulabildi. Daha önce ki haftalarda da yazdığım gibi, Beşiktaş’ta doymuş futbolcular var ve takımın yeniden yapılanma zamanı geldi.  Milli takımı istediği belli olan Şenol Güneş’e yeni kontrat teklifi yapılsada, köklü ve  radikal değişiklikler olmadığı sürece siyah beyazlı ekipte 2. yarıda da pek bir şey değişeceğini sanmıyorum.

Özetle ilk yarı sonunda üç büyüklerin ilk dörtte olmaması, çok acil transfer ihtiyaçları olması, finansal durumları, başarısızlıkları maalesef futbolumuzun gidişatının iyi yönde olmadığını gösteriyor.

İlk yarının seyretmesi en zevkli takımı ise hiç şüphesiz Trabzonspor oldu. Burak ve Onur’un gidişiyle şahlanan takım hem altyapı oyuncularıyla sonuca gidiyor hemde çok iyi futbol oynuyorlar. Oyun tutma becerisini yükseltmesi bordo mavililerin aşması gereken temel sorunu. Stoper transferi ise takıma şart. Daha zor geçecek ligin ikinci yarısında bu formunu koruyabilirse, Trabzonspor için bu sene o sene neden olmasın.

İlk yarıya damga vuran en önemli olaylardan biride VAR kararlarıydı. Tam 98 kararın değişmesine neden olan VAR uygulamasında , 24 kez gol iptali, 27 defa ise penaltı kararı çıktı. Sistemin oturması için daha zamana ihtiyaç olduğu gözüksede, VAR günümüz futbolunun olmazsa olmaz sistemi. Önemli olan hemen karar verilip , oyunun soğumamasının sağlanması. Yoksa futbolun bu sisteme ihtiyacı VAR.

Süper Ligde ilk yarı sonunda gol krallığında ise açık ara tek isim var. MbayeDiagne attığı 20 golle en yakın rakibinin tam 11 gol önünde. Kasımpaşa devre arasında kadrosunda tutabilir mi bilinmez ancak sezonun ikinci yarısında da bu formuna devam ederse Diagne’yi gelecek sezon Premier Ligde görebiliriz.

Ankaragücü lige çok iyi başlasada ardı ardına aldığı mağlubiyetlerle düşüşe geçti. Devre arasında acil toparlanması gereken Ankaragücü’nde yönetimsel kaynaklı sorunların giderilip futbola konsantre olunması gerekiyor. Gençlerbirliği ise uzun süre mağlup olmadığı 1.ligde  sadece 2 mağlubiyet aldı ve lider durumda ilk yarıyı bitirdi. Osmanlıspor ise kötü başladığı sezonda, son 6 haftada topladığı 16 puanla playoff potasında. Umarım Ankara’mızın takımları için ikinci yarı başarıyla geçer ve yapılan yeni Eryaman stadıyla birlikte seneye başarılarla dolu birden fazla takımımızın Süper Ligde yarıştığı bir sezon yaşarız.

Premier Ligde ise sezonun en güzel haftası geride kaldı. Futbolseverlerin bayramı olan ‘’boxingday’’  maçlarının da olduğu hafta sonunda, Liverpool rakibi City’nin 7 puan önünde. Liverpool takım ve taraftarı şampiyonluk yolunda kenetlenmiş durumda. Kloop&Guardiola yarışında şimdi gözler 3 ocaktaki randevuda. Bakalım bu maç bir erken final mi yoksa City’nin lige tekrar tutunma maçı mı olacak? Premier ligde bahsedeceğim bir diğer takım ise Manchester United. Mourinho’nun kovulmasının ardından 3 maçta 3 galibiyet alan kırmızı şeytanlarda işler yoluna girmiş gibi. Kolay fikstür haftalarında olsada United, Mourinho’nun gidişinde en fazla sevinen yıldızı Pogbayla ilk dört sırayı zorlamaya aday görünüyor.

Ve basketbol,

Euroleague’de lider Fenerbahçe Beko en yakın takipçisi ve rakibi Real Madrid’i mağlup etti ve zirvedeki yerini sağlamlaştırdı. Anadolu Efes haftayı mağlubiyetle kapatırken, Darüşşafaka ise haftalar sonra galip gelmeyi başardı. Bu hafta Avrupa’da sezonun yarısı tamamlanmış oldu.

NBA’de ise Doğuda zirve sezon başından beri ilk kez değişti ve MilwaukeeBucks liderliğe yükseldi. Batıda sürekli değişen sıralamalar olsa da son haftanın en iyi takımı şüphesiz Houston Rockets oldu. SüperstarıJames Harden yönetiminde takım, son 10 maçta 9  galibiyet aldı ve uçuşa geçti. Yeni yıldan sonra AllStar , sonrasında ise gözlerin playofflara çevrileceği NBA’de özellikle Batı grubunda heyecan tüm hızıyla devam ediyor.

İLK YARININ OLAYI

Süper Ligde ilk yarının olayı, 17 hafta sonunda ilk dört sırada üç büyüklerin olmaması.

İLK YARININ SÜRPRİZİ

Ligimizde ilk yarının sürprizi şüphesiz sezona büyük beklentiler ve yeni başkanıyla giren Fenerbahçe’nin ilk yarıyı küme düşme hattında tamamlaması oldu.

İLK YARININ İNENLERİ

Fenerbahçe

Beşiktaş

Fatih Terim

Ankaragücü

İLK YARININ ÇIKANLARI

Fenerbahçe Taraftarı

Trabzonspor

MbayeDiagne

Erol Bulut

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26