banner94

KIZILCAHAMAM'DA TARİHİ SOF KUMAŞ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Ankara tarihinin önemli değerlerinden biri olan ve sadece Ankara keçisi tiftiğinden üretilen sof kumaş,

KIZILCAHAMAM'DA TARİHİ SOF KUMAŞ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Ankara tarihinin önemli değerlerinden biri olan ve sadece Ankara keçisi tiftiğinden üretilen sof kumaş,

uğur demirbaş
uğur demirbaş
17 Nisan 2022 Pazar 13:39
422 Okunma
KIZILCAHAMAM'DA TARİHİ SOF KUMAŞ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Ankara tarihinin önemli değerlerinden biri olan ve sadece Ankara keçisi tiftiğinden üretilen sof kumaş, Kızılcahamam Belediyesi ve Kızılcahamam Halk Eğitim Merkezi ortaklığı ile yeniden ekonomiye kazandırılmaya başlandı.  Ankara Kalkınma Ajansı ve Kızılcahamam Belediyesi arasında imzalanan protokol ile başlatılan, Tezgahtan Hayata Sof Kumaş projesi kapsamında, Kızılcahamam, Ayaş, Çamlıdere ve Güdül ilçelerindeki hanımlar, dokuma tezgâhında tarihi kültürü yeniden canlandırılıyor.

Tarihi çok eskiye dayanan Ankara Sofu günümüzde maalesef unutulmaya yüz tutmuş bir kumaş. Tarihi kaynaklara göre, Ankara keçisinden elde edilen tiftiğin dokunmasıyla oluşturulan sof kumaşı, özellikle 16. ve 17. yüzyılda altın dönemini yaşadı. Ünü ülke sınırlarını aşan geleneksel kumaş, bu dönemlerde Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç edildi. Özünde beyaz olan sof kumaş, doğallığı, güneş ışınlarını yansıtması nedeniyle yazın terletmeyen, kışın üşütmeyen yapısı, kolay buruşmaması ve dayanaklılık özellikleriyle Osmanlı padişahlarının da vazgeçilmezi haline geldi. Sof kumaşlardan dikilmiş içlik, entari, cübbe ve kaftanları kullanan Osmanlı padişahları arasında Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman gibi isimler yer alıyor.

Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar Kızılcahamam Halk Eğitim Merkezini ziyaret ederek sof kumaş kursiyerleri ile bir araya gelerek istişarelerde bulundu.

Başkan Acar; Ankara’mızın Tarihi Sof Kumaşını Yeniden Canlandırıyor, Kızılcahamam’da Üretiyoruz

Kızılcahamam Belediyesi olarak Halk Eğitim Merkezimiz ortaklığı ile Ankara’mız Kızılcahamam’ımız ve çevre ilçelerimiz Çamlıdere, Güdül ve Ayaş için çok önemli bir projeye ev sahipliği yapıyoruz.

Bugün Tezgahtan Hayata Sof Kumaş isimli projemiz kapsamında kursiyerlerimizi ziyaret ederek, dokuma süreci ve sof kumaş ile ilgili istişarelerde bulunduk, sohbet ettik.

Tarihi 15-16.yy’a dayanan Ankara Sof Kumaşımızın yeniden ülkemize kazandırılmasının temellerini atıyor oluşumuz ilçemiz için çok önemli.

Tüm kursiyerlerimize ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen vatandaşlarımıza bu önemli tarihi değerimiz için çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26