banner94

KENE VE KENE KAYNAKLI HASTALIKLAR PROGRAMI BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi desteğiyle Kızılcahamam Sağlık Meslek Yüksek Okulunda “Kene ve Kene Kaynaklı Hastalıklar”

KENE VE KENE KAYNAKLI HASTALIKLAR PROGRAMI BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi desteğiyle Kızılcahamam Sağlık Meslek Yüksek Okulunda “Kene ve Kene Kaynaklı Hastalıklar”

uğur demirbaş
uğur demirbaş
08 Mayıs 2024 Çarşamba 09:56
478 Okunma
KENE VE KENE KAYNAKLI HASTALIKLAR PROGRAMI BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi desteğiyle Kızılcahamam Sağlık Meslek Yüksek Okulunda “Kene ve Kene Kaynaklı Hastalıklar” konusunda bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Fakülte Dekanı Prof.Dr. Ender Yarsan, Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof.Dr. Yusuf Yaylı, Öğretim Üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla düzenlenen etkinlik 6 Mayıs 2024 tarihinde yapıldı.

Toplantının açılış kısmında Prof.Dr. Ender Yarsan, güncel bir endişe olarak kabul edilen ve ileriye dönük Pandemi riski taşıyan Antimikrobiyal Direnç konusunda bir Sunu yaptı. Bugün için uluslararası ölçekte her yıl yaklaşık 700 bin insanın, AB ve ABD’de yaklaşık 35 bin insanın Antibakteriyel Dirençli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlardan dolayı öldüğünü ifade etti. Yarsan; antibiyotiklerin gerek hayvan sağlığı, gerekse insan sağlığında en fazla kullanılan ilaç grubu niteliğinde olduğunu, bunların akılcı kullanımı bu riski en aza indireceğini belirtti. Aynı şekilde Dirençle mücadelede Kararlılık, İrade ve Tek Sağlık yaklaşımlarının önemine işaret etti.

Kene ve Kene Kaynaklı Hastalıklar konusunda ise Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ömer Orkun kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Kenelerin dünya genelinde karasal her ortamda görülebilen, kanla beslenen canlılar olduğunu, her yıl çok sayıda insan ve hayvanın kene kaynaklı hastalandığı veya hayatını kaybettiğini söyledi. Kenelere ilişkin dezenformasyonun kene kadar tehlikeli olduğuna işaret etti. Orkun, Türkiye'deki Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsünün ana vektörü ile bazı bölgelerde yüzde 90'ın üzerindeki insan vakalarının sorumlusu kene türünün "Hyalomma marginatum" olduğunu ifade etti.

Sunu kapsamında Doç.Dr. Ömer Orkun tarafından, kenelerin çeşitliliği, biyolojileri, kene ile yaban hayatı ilişkisi, insanlara bulaş yolları, kene kaynaklı hastalıklar ile bunların ülkemizdeki durumu, alınabilecek bireysel önlemler ve mücadele yaklaşımları kapsamlı bir şekilde anlatıldı. Toplantı sonrası konuyla ilgili sorular da cevaplandırılarak program tamamlandı. Program sonunda Yüksekokul Müdürü Prof.Dr. Yusuf Yaylı tarafından günün anısına olacak şekilde Plaket takdimi yapıldı.

Tek sağlık yaklaşımı içerisinde ve toplumsal katkıyı da eğitim boyutuyla karşılayan son derece verimli ve faydalı bir etkinlik oldu.   

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26