banner94

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK, SAĞLIĞIN BAŞI AŞI

Ülkemizde gerçekleştirilecek olan 11.Avrupa Aşı Haftası 24 – 30 Nisan 2016 tarihleri arasında etkinlikleri ile aşılama

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK, SAĞLIĞIN BAŞI AŞI

Ülkemizde gerçekleştirilecek olan 11.Avrupa Aşı Haftası 24 – 30 Nisan 2016 tarihleri arasında etkinlikleri ile aşılama

uğur demirbaş
uğur demirbaş
25 Nisan 2016 Pazartesi 22:47
935 Okunma
HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK, SAĞLIĞIN BAŞI AŞI
Ülkemizde gerçekleştirilecek olan 11.Avrupa Aşı Haftası 24 – 30 Nisan 2016 tarihleri arasında etkinlikleri ile aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkında lığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması hedeflenmektedir. 

 

AŞI HAFTASI(24-30 Nisan 2016)

’Sağlık Aşılıyoruz’’

 

Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı’’

Aşılanın, Önleyin Korunun’’

‘’Çocuklarınızın Eksik Aşılarını Tamamlatınız’’

‘’Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk’’

‘’Aşılanma Her Çocuğun hakkıdır’’

AŞILAR VE AŞILARIN ÖNEMİ

 

Bebeklerin enfeksiyonlara karşı en büyük savunması, anne sütü ve aşılardır. Yeni doğmuş bebekler, annelerinden aldıkları antikorlarla hastalıklara karşı korunurlar. Ancak bu korunma, kısa bir süre sonra kaybolur. Diğer yandan, yeni doğanlar boğmaca gibi bazı hastalıklara karşı anneden geçen antikorlara da sahip değildir. Bebekler aşılanmazsa ve hastalığın mikrobu ile karşılaşırsa, vücudu hastalıkla savaşabilecek kadar güçlü olmayabilir. Aşılar bulunmadan önce pek çok bebek, günümüzde aşılarla korunabilen hastalıklar nedeniyle kaybedilmekteydi. Aynı organizmalar günümüzde de vardır, ancak bebekler aşılar sayesinde korunmaktadır.

Aşılar, ölü veya zayıflatılmış mikroorganizma içeren ve enfeksiyon hastalıklarının tedavi ve korumasında kullanılan biyolojik ürünlerdir. Aşıların etki mekanizması, doğal hastalığa benzer, her ikisi de bağışıklık sistemini uyarır, vücuda girmiş olan mikrobu tanır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalığı geçirme ve aşılanma arasındaki en önemli fark, aşılanma ile hastalığın geçirilmemesi ya da çok hafif atlatılmasıdır. Bu açıdan aşılanma, özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı koruma önlemidir. Suçiçeği, hepatit A, hepatit B, menenjit, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, boğmaca, pnömokokal zatürre, çocuk felci, difteri, tetanoz, kuduz, meningokok, grip hastalıkları, aşılarla önlenebilmektedir.

Aşıların koruyucu bir etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve uygun aralıklarla yapılması şarttır. Zira aşıların çocuklara hastalıklara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması gerekir. Bebekler için rutin aşılama programı ile ilgili gerekli yönlendirmeler, ilk muayeneden itibaren doktor tarafından yapılacaktır.

 

 

 

Son Güncelleme: 25.04.2016 22:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26