Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kızılcahamam da ‘’Arıcılık Eğitimi’’ konulu 2 günlük seminer düzenledi. “Arıcılık eğitimi “ konulu seminere Ziraat Yüksek Mühendisi – Arı Danışmanı Ahmet İNCİ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basım-Yayın Şube Müdürü İlknur GÖKTAŞ, Kızılcahamam Orman İşletme Müdürü Mehmet ÜSTÜNYER ile birlikte Akçaören, Aşağıhöyük, Kavaközü, Kırkırca Mahallelerinden arıcılık ile ilgilenenler katıldı.
Seminerin ilk gününde konuşan Ziraat Yüksek Mühendisi-Arıcılık Danışmanı Ahmet İNCİ uzmanlık alanı olan arıcılık ve bal üretimi konularında bilgilendirmelerde bulundu. ‘’ Dünyada arıların yok olmasıyla canlıların yok olacağını, ayrı ayrı önem arz ettiğini ifade eden İNCİ, arıların genetik yapılarının coğrafi bölgelere göre değiştiğini, adapte olamayacağı bölgelere arı göçlerinin arı kayıplarına neden olacağını açıkladı. Ayrıca dünyada ki Koloni başına Bal üretimi ortalama 22 Kg iken ülkemizde 14 Kg olmaktadır. Bunun en temel sebebi Arılar gezginci arıcılık neticesinde melezleşiyor ve bu melezleşme arı ırklarında genetik dejenerasyona neden oluyor. Bunun neticesinde bölgelere uyum yeteneği azalan koloniler yeterince yaşam ve verim gücünü gösteremiyor. Bunlara bağlı olarak aşırı melezleşme, aşırı oğul verimi, hasatlıklara karşı direncin azalması gibi olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. “ dedi
Seminerin ikinci gününde Kırkırca Bal Ormanında uygulamaya yönelik arı kovanlarının başında eğitim verildi. Arı ailesi, ve arıların üretilmesi gibi temel arıcılık bilgileri, arıcının kendi ana arısını üretme teknikleri, doğru Ana Arı nasıl üretilir, mevsimsel arı bakımı, beslemesi nasıl yapılır, koloni sürü yönetimi, arı hastalıkları ve arı ürünleri gibi konular anlatıldı. İki kıta arasında yer alan ülkemizde arı göçleri nedeniyle oluşan genetik kirliliğin Kırkırca Bal Ormanında temizlenmeye çalışıldığı, Arı ırklarının orijinlerinin korunmaya çalışıldığı bir bölge oluşturulduğu anlatıldı.
Seminerin ardından katılımcılara fidan dağıtımı gerçekleştirildi.