banner94

MUHARREM AYINIZ MÜBAREK OLSUN

Bugün Hicri tarih olarak 1 Muharrem 1435. (Miladi: 4 Kasım 2013) 4 Kasım Perşembe günü Hz. Muhammed (sav)'in Mekke'den Medine'ye hicretinin 1435. yıldönümü aynı zamanda Muharrem ayının da ilk günü.

MUHARREM AYINIZ MÜBAREK OLSUN

Bugün Hicri tarih olarak 1 Muharrem 1435. (Miladi: 4 Kasım 2013) 4 Kasım Perşembe günü Hz. Muhammed (sav)'in Mekke'den Medine'ye hicretinin 1435. yıldönümü aynı zamanda Muharrem ayının da ilk günü.

uğur demirbaş
uğur demirbaş
04 Kasım 2013 Pazartesi 09:38
1211 Okunma
MUHARREM AYINIZ MÜBAREK OLSUN
Bugün Hicri tarih olarak 1 Muharrem 1435. (Miladi: 4 Kasım 2013)

4 Kasım Perşembe günü Hz. Muhammed (sav)'in Mekke'den Medine'ye hicretinin 1435. yıldönümü aynı zamanda Muharrem ayının da ilk günü.

Muharrem ayı Müslümanlar için önem arz eden aylardan biridir. Muharrem ayının birinden (4 Kasım) onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10′uncu gün aşûre pişirmek fazîletli ibâdetlerdendir. Bunu yerine getirenlerin Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (radıy’allâhu anhümâ) Efendilerimiz’le cennete girecekleri ümit edilir.

Bu 10 günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10′uncu günleri oruç tutmalıdırlar.

Muharrem ayı ve aşure günü, Hıristiyan ve Yahudiler tarafından da kutsal sayılırdı. Nitekim Peygamberimiz Medine’ye hicret ettikten sonra orada yaşayan Yahudilerin oruçlu olduklarını öğrendi. Bunun ne orucu olduğunu sordu. Yahudiler, “Bugün Allah’ın Musa’yı düşmanlarından kurtardığı, Firavun’u boğdurduğu gün. Hz. Musa, şükür olarak bugün oruç tutmuştur.” dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz de, “Biz, Musa’nın sünnetini ihya etmeye (yaşatmaya) sizden daha fazla yakın ve hak sahibiyiz.” buyurdu. O gün oruç tuttu ve tutulmasını da emretti. Ancak ertesi sene Ramazan orucu farz kılınınca isteyenlerin tutmasını söyledi. Peygamberimiz (sav), bu günle ilgili olarak, “Zilhiccenin son günü ve Muharrem’in birinci günü oruç tutan, o yılın tamamında oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur.” buyuruyor.

Bu ayda Müslümanlar nasıl ibadet etmeli, hangi dualar okunmalı. Peygamberimizin özellikle tavsiye ettiği bir dua var mı?

Peygamber efendimizin tavsiye ettiği bir dua var. Bu Kur'an da yok yalnız sene başı duası diye hadisi şeriflerde nakledilen Muharrem ayı duası vardır. Efendimiz:  ''Bu duayı sene başında 3 defa okuyan sene boyunca sıkıntı ve belalardan emin olur '' buyuruyor.  Bu dua okunabilir. Bu aya özgü bir namaz yok. Bu ayda nafilelerimizi kılmaya özen göstermeli en az haftada bir teheccüt kılmalıyız. Hacdan dönenleri ziyaret edebiliriz. Çünkü hacılar döndükten sonra Muharrem ayı boyunca yaptıkları dualar hacdaymış gibi kabul olur. 9 ve 10. günü oruç tutabiliriz. 10. gün mutlaka oruç tutulmalı ancak ya bir gün önce yada bir gün sonra da Yahudilere muhalefet olsun diye tutmak iyidir.

İşte hadislerde peygamberimizin tavsiye ettiği Muharrem duası:

Bismillahirrahmanirrahim.

El-hamdü li'llâhi rabbi'l-'âlemîn. Ve's-salâtü ve's-selâmü 'alâ seyyidinâ muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihî ecma'îne. Allâhümme ente'l-ebediyyü'l-kadîmü'l-hayyü'l-kerîmü'l-hannânü'l-mennânü ve hâzihî senetün cedîdetün es'elüke fîhâ'l-'ısmete mine'ş-şeytâni'r-racîmi. Ve'l-'avne 'alâ hâzihi'n-nefsi'l-emmâreti bi's-sûi ve'l-iştigâle bi-mâ-yukarribunî ileyke yâ zê'l-celâli ve'l-ikrâmi bi-rahmetike yâ erhame'r-râhimîne. Ve sallâ'llâhu ve selleme 'alâ seyyidinâ ve nebîyyinâ muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihî ve ehli beytihi ecmaîne.

Hicri yılbaşınız mübarek olsun, yeni hicri yılımız tüm insanlığa huzur getirsin...


Son Güncelleme: 04.11.2013 13:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26