banner94

MİRAÇ KANDİLİNİN ÖNEMİ

Kızılcahamam ilçe müftüsü Hasan Limon Miraç Kandili hakkında haber sitemize önemli bilgiler verdi.

MİRAÇ KANDİLİNİN ÖNEMİ

Kızılcahamam ilçe müftüsü Hasan Limon Miraç Kandili hakkında haber sitemize önemli bilgiler verdi.

uğur demirbaş
uğur demirbaş
10 Mart 2021 Çarşamba 17:54
247 Okunma
MİRAÇ KANDİLİNİN ÖNEMİ

Kızılcahamam ilçe müftüHasan Limon Miraç Kandili hakkında haber sitemize önemli bilgiler verdi.

"Halk arasında yaygın şekliyle Miraç kandili olarak bilinen olay: İsra ve Miraç olmak üzere iki bölümden meydana gelmektedir. Sözlükte gece yürüyüşü anlamına gelen İSRA, Hz. Peygamber (S.a.v)'in bir gece Cebrail (A.s) tarafından Mekke'deki Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksa'ya götürülmesi demektir. Miraç ise sözlükte merdiven, yukarı çıkmak ve yükselmek anlamlarına gelmektedir. Dini literatürde ise Miraç Hz. Peygamber (S.a.v)'in Mescid-i Aksa'dan semalara yükselmesi ve Allah'ın (C.C) yüce katına kabul edilmesi demektir.

Hicretten bir buçuk yıl önce Recep ayının  Yirmiyedinci (27.) gecesinde gerçekleşen İsra ve Miraç mucizesi Yüce Rabbimizin sevgili Peygamber efendimize(S.a.v) bir mükafatı, büyük bir lütfu ve eşsiz bir armağanıdır.

İsra mucizesi İsra suresinin birinci ayetiyle bildirilmekte, Miraç ise hadislerde ayrıntılı bir şekilde bildirilmektedir.''Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed'i) bir gece Mescid-i Haramdan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksaya götüren Allah'ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.'' (İsra,1)

Bir  gece Hz. Peygamber (S.a.v) Kabe'de hatim denilen yerde veya amcası EbuTalibin kızı Ümmühani'nin evinde uyku ile uyanıklık arası bir durumda iken Cebrail (A.s) gelir,göğsünü açar, zemzemle yıkar,göğsünü iman ve Hikmetle doldurur ve kapatır.Burak adlı bir binite bindirir,Kudüsde'ki Mescid-i Aksa'ya götürür.Peygamber efendimiz (S.a.v) burada iki Rekat namaz kılar. Cebrail (A.s) biri süt diğeri şarap iki dolu kap getirir.Hz. Muhammed (S.a.v) sütü seçer Cebrail (A.s)fıtratı seçtin der.

Cebrail(A.s),Hz. Peygamber (S.a.v)i '' Miraç '' ( Göğe yükselme vasıtası) ile Mescid-i aksa'dan semalara çıkarır.Birinci semada  Hz. Adem (A.s),ikinci semada  Hz. İsa (A.s) ve Hz. Yahya (A.s), Üçüncü semada Hz. Yusuf (A.s),Dördüncü semada Hz. İdris (A.s),Beşinci semada Hz.Harun (A.s) ve Altıncı semada Hz. Musa ile görüşür ve selamlaşır,Peygamberler kendisine hayır dua ederler.Hergün yetmişbin meleğin ibadet ettiği Beytü'l-Ma'mur'un bulunduğu yedinci semada Hz. İbrahim (A.s) ile buluşur.Hz. İbrahim (A.s) kendisini selamlar ve hayır dua eder. Sonra Sidretü'l-Mümteha denilen yere ulaşırlar. Burada Hz. Peygamber'e (S.a.v) evrenin sırları,varlığın kaderi ile  ilgili hükümlerin tespiti için görevli meleklerin çalışmaları gösterilir.Cebrail (A.s) buradan ileri geçemeyeceğini bildirir ve  Sidretü'l-Mümteha'da kalır.Cebrail (A.s) '' Bir parmak ucu daha öteye yaklaşmış olsaydım yakılırdım''demiştir.Hz.Peygamber (S.a.v) tek başına ''Refref''adlı binekle yükselişini sürdürür.Sonunda Yüce Allah'ın (C.C) huzuruna kabul olunur.

Peygamber efendimize (s.a.v) Miraç'da üç hediye verilmiştir:

1- Beş vakit namaz farz kılınmıştır.

2- Bakara süresinin son ayetleri verilmiştir.

3- Allah'a şirk (ortak) koşmayanların affedileceği ve Cennet'e girecekleri bildirilmiştir.

İsra olayından bahseden ve aynı adı taşıyan İsra suresinde yüce Rabbimiz (C.C),bütün insanlığa ihityaç duydukları düstürları bildirmektedir.Bu düstürlardan bazıları şunlardır:

Alah'a kulluk et. Anne-babana iyi davran,yaşlanıp sana muhtaç hale geldiklerinde onlara kol kanat ger, '' Öf '' bile deme.Akraba'ya, yoksula ve darda kalana yardım et. Cimrilikten  ve israftan kaçın.Zinaya yaklaşma.Haksız yere cana kıyma,asla kan davası gütme.Yetimin malına el uzatma.Ahde vefa göster. Ölçü ve tartıda hile yapma. Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme.Yeryüzünde böbürlenerek yürüme.

Bize düşen görev bu mubarek kandili fırsat bilip, samimi bir şekilde Allah'a (C.C) tövbe etmeliyiz. Kendimiz, ailemiz, müslümanlar ve tüm insanlığın kurtuluşa ermesi için dua etmeliyiz. Kendimizi hesaba çekmeliyiz. Niçin yaratıldığımızı,dünyaya niçin gönderildiğimizi,Allah'ın (C.C) ve Resulunün (S.a.v) rızasına uyğun olarak yaşayıp yaşamadığımızı düşünmeliyiz.Varsa kaza namazlarımızı kılmalıyız, Kur'an-ı Kerim'i okuyup anlamalı ve hayatımızda tatbik etmeliyiz.Bu Mubarek gece vesilesi ile İslamın bizden istediği birlik, beraberlik,kardeşlik,dayanışma,yardımlaşma,sevgi ve saygı gibi duyguları aramızda pekiştirmeliyiz.

Bu vesile ile Mubarek Mirac kandilinizi tebrik eder ülkemiz,İslam alemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını yüce Rabbimiz'den (C.C) niyaz ederim". ded.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26