banner94

MEVLİD KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

mevlid kandilinin anlamı nedir mevlit kandili ne demektir Mevlid Kandilinin fazileti mevlid kandilinin önemi mevlid kandilinin anlamı

MEVLİD KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

mevlid kandilinin anlamı nedir mevlit kandili ne demektir Mevlid Kandilinin fazileti mevlid kandilinin önemi mevlid kandilinin anlamı

03 Şubat 2012 Cuma 08:54
8473 Okunma
MEVLİD KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN
mevlid kandilinin anlamı nedir  mevlit kandili ne demektir  Mevlid Kandilinin fazileti  mevlid kandilinin önemi  mevlid kandilinin anlamı

Mevlit kandilinin anlamı  Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in(s.a.v) doğum günü olan rebiyülevvel ayının on ikinci gecesinde kutlanan kandildir.

Dünyada önemli gelişmelere neden olan kutlu doğum  insanlık tarihinin en önemli olaylarından biridir.
Çünkü O'nun dünyaya geldiği dönemde  insanlar her türlü değer ölçülerini yitirmiş kelimenin tam anlamıyla yollarını şaşırmışlardı. Küfür ve haksızlık gönülleri karartmış  Allah’a giden yoldan uzaklaştırmıştı.
Sosyal hayat bozulmuş  ahlak tamamen raydan çıkmıştı. Kadınlara esir muâmelesi yapılıyor  bir eşya gibi alınıp satılıyordu  kız çocukları acımasızca diri diri toprağa gömülüyordu.
Yeryüzünde insanın en çok ihtiyaç duyduğu şey olan huzur  can ve mal güvenliği kalkmış gibiydi.
Dünyanın birçok köşesi kanlı boğuşmalara sahne oluyordu. Cihanın ıslâhı bir peygamberin gönderilmesine muhtaçtı. Bütün ümitler  Yahudi ve Hristiyan dinlerinin müjdelediği (Bkz. Saff  6) âhir zaman peygamberine yönelmişti. Bütün dünya  karanlıklar içinde  bu kurtarıcının gelmesini dört gözle bekliyordu.

İşte Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)  böyle bir zamanda dünyaya gelmişti. Bu gecenin sabahı gerçekten de nurlu bir sabahtı. İnsanlık için yepyeni bir gün doğmuş  aydınlık bir devir açılmıştı. Bir fazilet güneşi ve hidâyet meş’alesi olan Sevgili Peygamberimiz’in gönderilişi  Yüce Allah’ın bütün insanlara en büyük nimetlerinden birisidir. Bu hususta Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmuştur: “İçlerinden  kendilerine Allah’ın ayetlerini okuyan  kendilerini temizleyen  kendilerine kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle Allah  mü’minlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Halbuki onlar önceleri apaçık bir sapıklık içindeydiler.”(Âl-i İmrân  164) Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle o  âlemlerin Rabbinden  “âlemlere rahmet olarak gönderildi.” (Bkz. Enbiyâ  107)

Hz. Peygamber’in  güzel ahlâkla yoğrulmuş hayat tecrübesini araştırmaya  ondan yararlanmaya  her zaman olduğu gibi bugün de çok ihtiyacımız vardır. Sevgili Peygamberimiz’i  onun güzel ahlâkını  davranış ve uygulamalarını  gelişen dünya şartlarına yön verecek  insanlığın problemlerine çözüm getirecek Kur’an-ı Kerim’i zenginliği ile yeniden tanımalı ve tanıtmalıyız.

Peygamberimizin doğumunu anarken  yalnız mevlid okumak  ilâhiler söylemek ve kandil simidi dağıtmak yeterli değildir. Onun doğumunu anmaktan asıl maksat  evrensel olan risâletini  yüksek ahlâkını  fazîletini  adâlet ve doğruluğunu hatırlamak ve bunları hayatımızda uygulama azmini tazelemektir. Yüce Allah’ın sevgisine  hoşnutluğuna ve bağışlamasına ermenin yeğane yolu  Hz. Peygamber’in yolundan gitmektir. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur: “(Ey Muhammed!) De ki: Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki  Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.” (Âl-i İmrân  31) Bu ayette de belirtildiği gibi  Allah’ı hoşnut etmek  O’nun Peygamberine uymak ve onu örnek almakla mümkündür.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26