banner94

MESLEK LİSESİ TRT SÜDÜTYOLARINDA

Kızılcahamam Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Öğrencileri, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesine gezi düzenledi.

MESLEK LİSESİ TRT SÜDÜTYOLARINDA

Kızılcahamam Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Öğrencileri, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesine gezi düzenledi.

26 Ocak 2013 Cumartesi 13:22
1468 Okunma
MESLEK LİSESİ TRT SÜDÜTYOLARINDA
Kızılcahamam Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Öğrencileri, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesine gezi düzenledi.

Müzede, Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nu okurken kullandığı mikrofondan, dizi ve filmlerde kullanılan kostümlere, 1968 tarihinde ilk TV haberi sunan Zafer Cilasun'un 2 boyutlu hologram uygulamasından tarihi mikrofon kameraya ve ses kayıt cihazlarına kadar birçok önemli eser bulunuyor.

10 Aralık 2012'de açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaptığı ve yayıncılık tarihinin en eski mikrofonlarından günümüzün sanal stüdyolarına, tarihi giysilerden Atatürk'ün kullandığı arabalara, radyo tiyatrolarından tarihi filmlerde kullanılan oklara kadar TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi'nde bulunan eserler öğrencilere ve öğretmenlere tanıtıldı.
Müze, Türkiye'nin ilk radyo yayınlarının başladığı 1927'den itibaren ülkemizin yayıncılık ve toplumsal alanda geçirdiği her türlü teknolojik, sosyolojik, ekonomik ve kültürel gelişmenin günümüze ve sonraki nesillere taşınması amacıyla hazırlanmış.
Müzede, cumhuriyetin kuruluşuna paralel olarak gerçekleşen yayıncılık faaliyetlerine ait teknik, görsel ve işitsel pek çok malzemenin interaktif bir uygulamayla sergileniyor. Çeşitli yıllara ait yayıncılık malzemeleri, siyah-beyaz ve renkli kameralara, farklı mikrofonlar ve çeşitli cihazlardan oluşan yaklaşık 200 obje ve 400'ün üzerinde görsel ve işitsel kayıt örneği müzede sergileniyor.

Radyo yayıncılığının ilk yıllarına ait ses kayıtlarının ve teknik cihazların sergilendiği mekanda, radyo yayını yapılabilen bir stüdyo da bulunuyor.1933'te Cumhuriyet'in 10. Yılı törenlerinde Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nu okurken kullandığı mikrofonda müzede sergileniyor. 31 Ocak 1968 tarihinde ilk TV haberini sunan Zafer Cilasun'un 2 boyutlu hologram uygulaması da canlandırıldı. Sahnede bulunan kamera, mikrofon ve sehpa orijinal objelerden oluşuyor.

Müzede TRT dizi ve filmlerinde kullanılan 50 binini üzerinde kostümden 500'e yakını sergileniyor. Ömer Seyfettin Hikayeleri, Aşkı Memnu, Çalıkuşu, Kurtuluş, Abdülhamid Düşerken isimli dizi ve filmlerde kullanılan kostümlerde sergileniyor.
Ayrıca müzenin alt katında Atatürk'ün kullandığı araçların birebir kopyası da yer alıyor. Müzede bulunan daha önce TRT kullanmış olduğu stüdyoda Kızılcahamam Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi için kayıt yapılarak okula hediye edilmiştir.
Müze gezisinden sonra TRT bünyesinde bulunan haberler, spor haberleri ve kültürel programların yapıldığı stüdyolar gezildi, buradaki ses ve kamera kumanda sistemleri, ışık sistemleri ve görüntü kayıt sistemi hakkında öğrencilere yönelik bilgi verildi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26