banner94

MEHMET AKİF ERSOY VE ASIMIN NESLİ

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlemiş olduğu 12 Mart Mehmet Akif Ersoy'u anma proğramı çerçevesinde il genelinde yapılan "Mehmet Akif Ersoy ve Asım'ın Nesli" konulu makale yarışmasında ilçemiz Kızılcahamam Anadolu İmam Hatip Lisesi 10.sınıf öğrencilerinden Rumeysa Gürsoy 3. olmuştur. Okul Müdürü Münir Çalışıcı, Edebiyat öğretmeni Meral Özdemir, arkadaşı ve ailesi eşlik etti.

MEHMET AKİF ERSOY VE ASIMIN NESLİ

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlemiş olduğu 12 Mart Mehmet Akif Ersoy'u anma proğramı çerçevesinde il genelinde yapılan "Mehmet Akif Ersoy ve Asım'ın Nesli" konulu makale yarışmasında ilçemiz Kızılcahamam Anadolu İmam Hatip Lisesi 10.sınıf öğrencilerinden Rumeysa Gürsoy 3. olmuştur. Okul Müdürü Münir Çalışıcı, Edebiyat öğretmeni Meral Özdemir, arkadaşı ve ailesi eşlik etti.

uğur demirbaş
uğur demirbaş
14 Mart 2014 Cuma 10:58
1423 Okunma
MEHMET AKİF ERSOY VE ASIMIN NESLİ
 Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlemiş olduğu 12 Mart  Mehmet Akif Ersoy'u anma proğramı çerçevesinde il genelinde yapılan "Mehmet Akif Ersoy ve Asım'ın Nesli" konulu makale yarışmasında ilçemiz Kızılcahamam Anadolu İmam Hatip Lisesi 10.sınıf öğrencilerinden Rumeysa Gürsoy 3. olmuştur.  Okul Müdürü Münir Çalışıcı, Edebiyat öğretmeni Meral Özdemir, arkadaşı ve ailesi eşlik etti.

                Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nında katıldığı törende duygu dolu anlar yaşandı.  Avcı, dünyadaki milli marşlardan pek azının İstiklal Marşı kadar etkileyici olduğuna işaret ederek, "Çünkü İstiklal Marşı, toplumumuzu bütünleştiren bir değerler manzumesidir. O muhtevası itibariyle milli ve manevi kimliğimizin en güçlü ifadesidir. Bu sebeple İstiklal Marşı bir milli mutabakat metnidir, bir ulusal uzlaşma metnidir" dedi.

                Bakan Nabi Avcı, Başkent Öğretmenevinde düzenlenen İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı'ndaki konuşmasına, "Bize Mehmet Akif gibi bir fikir, duruş ve dava adamı ihsan ettiği için, İstiklal Marşı'mızı O'nun pir-u pak kaleminden yazdırdığı için Allah'a hamdolsun. Sizleri Akif gibi bir münevvere sahip olmanın şükrüyle, Akif gibi mütefekkirler yetiştirmiş bir millet mensubu olmanın mesuliyeti ile İstiklal Marşı'nı kanunlaştıran, kabul eden Gazi Meclisi'nin bir üyesi olmanın onuruyla ve yıllardan beri 93 yıldır çocuklarımıza İstiklal Marşı'nı öğreten öğretmenlerin bakanı olmanın gururuyla selamlıyorum" diyerek başladı.

                Mehmet Akif'in "Atiyi karanlık görerek azmi bırakmak/ bir ölüm varsa eminim budur ancak" dizelerini okuyan Bakan Avcı, Mehmet Akif'in gecenin en karanlık döneminde milletinin yolunu aydınlattığını, en ümitsiz zamanlarda onları gelecek için mücadeleye inandırdığını vurguladı.

                Nabi Avcı, konuşmasında, oğlu Emin Ersoy'un hatıratında babasıyla milli mücadele yıllarında Anadolu'nun birçok şehrine gittiklerinden aynı zamanda bir vaiz ve hafız olan babasının bazen camilerde, bazen meydanlarda halka konuşmalar yaptığından bahsettiğini aktardı.

                Mehmet Akif'in bu konuşmalarında Milli Mücadele'nin muazzam bir cihat olduğunu anlattığını dile getiren Avcı, Emin Ersoy'un 'Doğruyu söylüyordu. O'nu bir kez dinleyen ve eli silah tutabilen bütün erkekler, aileleriyle vedalaşıyor, evini, karısını, çocuklarını Allah'a emanet ederek cepheye koşuyordu' sözlerine işaret etti. Avcı, "Akif'in henüz Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan kaleme aldığı İstiklal Marşı'mız, bu inancın ve bu ümidin şiir olarak tezahürüdür" dedi.

                Dünyadaki birçok milli marşın devletler kurulduktan sonra yazıldığını, buna karşılık İstiklal Marşı'nın Türkiye Cumhuriyeti Devleti resmen kurulmadan önce yazıldığına dikkati çeken Avcı, İstiklal Marşı'nın elden ele dilden dile dolaşarak devletin kurulmasına da büyük katkı yaptığına işaret etti.

                Dünyadaki milli marşlardan pek azının İstiklal Marşı kadar etkileyici olduğunu vurgulayan Avcı, şöyle devam etti:

                "Çünkü İstiklal Marşı, toplumumuzu bütünleştiren bir değerler manzumesidir. O muhtevası itibariyle milli ve manevi kimliğimizin en güçlü ifadesidir. Bu sebeple İstiklal Marşı bir milli mutabakat metnidir, bir ulusal uzlaşma metnidir.

                İnanıyorum ki Kurtuluş Savaşı'mızda olduğu gibi bundan sonra da O'nu öğrenen nesiller, bu değere gönülden bağlanacaklardır."

                "İstiklal Marşı yazmak, Akif gibi bir inanç ve duruş adamına yakışırdı"

                Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı yazdıktan sonra verilen ödülü, Hilal-i Ahmer bünyesindeki Dar'ul Mesai Vakfı'na bağışladığını anımsatan Avcı, Akif'in, "O şiir artık benim değildir, o milletin malıdır. Benim milletime karşı en kıymetli hediyem budur" diyerek İstiklal Marşı'nı Safahat'a da almadığını anlattı. Avcı, "Bu millete İstiklal Marşı yazmak ancak böyle bir inanç ve duruş adamına yakışırdı" diye konuştu.

                Bakan Avcı, geçen yıl dolduğu gibi bu yıl da gençlerden Mehmet Akif'i okumalarını isteyerek, "Asım'ın Nesli derken ne anlatmaya çalıştığını bilmenizi, Asım'ın Nesli olmanın idraki ve gayreti içinde olmanızı ve O'nun hatırasına sahip çıkarak ruhunu şad etmenizi diliyorum" dedi.

                Bakan Avcı, konuşmasını, Mehmet Akif'in "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" duasıyla tamamladı.

                Bakan Avcı'nın duygu dolu anları

                Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan da bugün Ankara'daki tüm okullarda İstiklal Marşı'nın kabulüyle ilgili çeşitli etkinlikler düzenlendiğini söyledi. Aydoğan, Milli Eğitim Bakanının geçen yıl Nurettin              Topçu ve Sezai Karakoç'un Mehmet Akif Ersoy'u anlatan kitaplarını tavsiye ettiğini anımsatarak, Bakan Avcı'nın bu mesajını öğrencilere yenilemek istediğini ifade etti.

                Konuşmaların ardından Rauf Denktaş Anadolu Lisesi öğrencilerinin "Mehmet Akif Ersoy'u Anma" konulu sunumu sahnelendi. Bakan Avcı'nın sunum sırasında zaman zaman duygulu anlar yaşadığı gözlendi.

                Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, programın sonunda Ankara Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği "Mehmet Akif Ersoy, Asım ve Gençlik" konulu makale yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini takdim etti.

                Bakan Avcı, daha sonra öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Son Güncelleme: 14.03.2014 11:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26