banner94

KIZILCAHAMAM’DA SUYUN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKEN ETKİNLİK YAPILDI

22 Mart Dünya Su Günü münasebetiyle Kızılcahamam 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda etkinlik düzenlendi.

KIZILCAHAMAM’DA SUYUN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKEN ETKİNLİK YAPILDI

22 Mart Dünya Su Günü münasebetiyle Kızılcahamam 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda etkinlik düzenlendi.

uğur demirbaş
uğur demirbaş
24 Mart 2018 Cumartesi 00:03
500 Okunma
KIZILCAHAMAM’DA SUYUN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKEN ETKİNLİK YAPILDI

22 Mart Dünya Su Günü münasebetiyle Kızılcahamam 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda etkinlik düzenlendi.

Düzenlenen etkinliğe Kızılcahamam Kaymakamı Mehmet Yıldız, Belediye Başkanımız Muhittin Güney, Ak Parti İlçe Başkanı Süleyman Acar, Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin İlhan, Belediye Meclis Üyeleri Yusuf Şengül, Songül Ergelen, Kemal Öztürk, İbrahim Yıldız, Murtaza Güngör, Durali Uygun, Milli Eğitim Müdürü Veli Karakuş, İlçe Emniyet Müdürü Halil İbrahim Ulubey, İlçe Müftüsü Selçuk Kılıçbay, Kurum Müdürleri, Okul Müdürleri, Öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Dünya Su Günü etkinliğinde konuşan Kızılcahamam Belediye Başkanımız Muhittin Güney; “22 Mart Dünya Su Günü dolayısı ile özellikle su tasarrufuna dikkat çekmek amacıyla düzenlediğimiz etkinliğimize hoşgeldiniz. Böylesine önemli bir etkinlikte bizlerle olan tüm katılımcılara teşekkür etmek istiyorum.

22 Mart tarihi, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ilan edildiğinden bu yana "Dünya Su Günü" olarak kutlanmaktadır. Dünya Su Günü çağımızın öncelikli su sorunlarına dikkat çekmek için iyi bir fırsat değerlendirilmektedir. Bizler de özellikle ilçemiz için büyük önemi olan suyumuzun daha tasarruflu bir şekilde kullanılmasına dikkat çekmek maksadı ile Dünya Su Günü etkinliğimizi tertip ettik.

Dörtte üçü sularla kaplı olmasına rağmen, yalnız %3'ü kullanma suyu olan dünyamızın, yakın gelecekte en büyük sorunu kuraklık olacaktır. Yurdumuzun üç yanı denizlerle çevrili, her tarafında nehirler, dereler, su kaynakları olsa da, Türkiye kullanılabilir su miktarı bakımından maalesef fakir ülkeler arasında yer alıyor.

Dünyamızın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı var. Sanayileşme, nüfus artışı, suyun kirlenmesi ve bilinçli tüketilmeyişi sebebiyle var olan su kaynakları sürekli azalmaktadır. Bizlerin su kaynaklarımız tükenmeden her türlü önlemi almamız gerekmektedir.

İlçemize gelecek olursak; Kızılcahamam'ımız su kaynakları açısından zengin, Ankara'nın büyük ölçüde su ihtiyacını karşılayan, termal su, maden suyu ve memba suyu ile de üç çeşit suyu bünyesinde barındıran adeta bir su cennetidir. Hal böyle olunca da ilçe turizmimizin de en önemli kaynağı olan su, insan hayatında olduğu etkisi kadar ilçemizin gelişmesi ve turizmi açısından can damarı niteliğindedir. Su kaynaklarımızın azalması ya da yok olması ise ilçemizi her yönden olumsuz etkileyecek, geleceğe adım atmamızı engelleyecektir. Bu açıdan bugün düzenlediğimiz bu etkinlikle dikkat çekmeye çalıştığımız su tasarrufuna hepimiz büyük özen göstermeliyiz. Özellikle bu yıl kış aylarının kurak geçtiği de düşünülürse tasarruf yapmamızın önemi bir kez daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Evimizden termal tesislerimize, kaplıcalarımızdan sokaklarda bulunan çeşmelerimize kadar

her alanda su tasarrufuna özen göstermemiz gerekmektedir. Kaplıcamıza gelen misafirlerimiz de bu konuda ikaz edilmeli, suyumuz her alanda itina ile korunmalıdır.

Aslında basit gibi görünen bir çok yöntem, su tasarrufu açısından çok büyük miktarlarda tasarrufu beraberinde getirmektedir. Mesela, meyve ve sebzeleri suyun altında yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkamak, 4 kişilik bir ailenin yılda 18 ton suyu tasarruf etmesine sebep olmaktadır. Yine dört kişilik bir ailenin bulaşığının elde yıkanması 84 ile 126 litre arasında su kullanılmasına sebep olmaktadır. Aynı bulaşığın bulaşık makinası ile yıkanmasında ise sadece 12 litre su kullanımı gerçekleşmekte ve yılda 40 ton su tasarrufu sağlanmaktadır. Görüldüğü üzere en basit yöntemler bile büyük oranda su tasarrufuna neden olabiliyor.

Yüce dinimiz islam da tasarrufa önem vermektedir. Bir çok ayet ve hadiste suyun önemi belirtilmektedir. Avustralya'da su şirketleri Peygamber Efendimizin su israfı ile ilgili hadisinin bir kısmını tedavülde olan su şişelerinin üzerine yazmıştır. Peygamber Efendimizin konu ile ilgili hadisinde; Hz. Said (r.a.) suyu bolca dökerek abdest alıyordu. Bunu gören Efendimiz, "suyu israf etmekten sakın" buyurdu. Hz. Said, "Ya Rasulullah, abdestte israf olur mu?" diye sorunca, Efendimiz, "Evet akar su kenarında da abdest alacak olsan suyu israf etme" buyurdu.

Hayatımızı sürdürebilmemiz için büyük önemi olan suyumuzun önemi her alanda karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle bu konuya daha hassas bir şekilde eğilmeli, kendimiz bilinçlenmeli ve çevremizdekileri de her zaman ikaz etmeliyiz. Bu vesile ile bir araya geldiğimiz bu etkinliğimize katılıp bu hassasiyeti bizlerle paylaşan sizlere çok teşekkür ediyorum. Etkinliğimizin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, idrak etmeye başladığımız mübarek üç ayların hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Programda konuşan İlçe Kaymakamı Mehmet Yıldız; Kızılcahamam olarak su açısından zengin bir ilçeyiz, Başkentimizin içme suyu kaynakları büyük ölçüde ilçemiz sınırları içerisinde, dünyanın birçok yeri içerisinde sağlıklı içilebilir içme suyu kaynağına sahip olmayan uluslar var milletler var. Maalesef kurak bir yıl geçirdik onun için su seviyeleri çok yüksek seviyede değil, dolayısıyla bu çok anlamlı bir program oldu bu yıl için hem suyun önemini kavramak hem de su tasarrufuna dikkat çekmek için çok önemli bir program oldu. Belediyemizi ve iş birliği yapan milli eğitim müdürlüğümüzü kutluyorum dedi.

Programın sonunda İlçe Müftüsü Selçuk Kılıçbay tarafından dua edilere, katılımcılara su ikram edildi, okullarından etkinliğe katılan öğrencilerin ellerindeki, suyun anlamını ve önemini belirten dövizler ile ilçe içerisinde yürüyüş düzenlenmesi ile etkinlik sona erdi.

Son Güncelleme: 24.03.2018 00:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26