banner94

KIZILCAHAMAM’DA AZERBAYCAN COŞKUSU YAŞANDI

Kızılcahamam Belediyesi ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği tarafından  Azerbaycan Kültür Günü etkinliği düzenlendi.

KIZILCAHAMAM’DA AZERBAYCAN COŞKUSU YAŞANDI

Kızılcahamam Belediyesi ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği tarafından  Azerbaycan Kültür Günü etkinliği düzenlendi.

uğur demirbaş
uğur demirbaş
01 Mayıs 2018 Salı 20:25
1244 Okunma
KIZILCAHAMAM’DA AZERBAYCAN COŞKUSU YAŞANDI

Kızılcahamam Belediyesi ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği tarafından  Azerbaycan Kültür Günü etkinliği düzenlendi.

 Kızılcahamam 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen Azerbaycan Kültür Günü etkinliğine, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim ve eşi, Kızılcahamam Kaymakamı Mehmet Yıldız, Belediye Başkanımız Muhittin Güney ve eşi, Ak Parti İlçe Başkanı Süleyman Acar, Cumhuriyet Başsavcısı Vural Eker, Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin İlhan, Belediye Meclis Üyesi Songül Ergelen, Kemal Öztürk, Adem Emin Atakul, Durali Uygun, Murat Can ve Günaydın Yüce, Jandarma Komutanı Kadir Bilgi, Emniyet Müdürü Halil İbrahim Ulubey, Milli Eğitim Müdürü Veli Karakuş, Kamu Kurum Müdürleri, Siyasi Parti Yöneticileri, STK Başkanları, Davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Programın başında her iki devletin Milli Marşları söylendi, açılış konuşmasını Kızılcahamam belediye Başkanımız Muhittin Güney yaparak konuşmasında;

“Azerbaycan - Türkiye birlikte üzülen, birlikte sevinen, gerekirse birlikte savaşan, bir elmanın iki yarısı gibi olan iki devlet bir millettir. Bu kardeşliği anlatmak ve pekiştirmek adına Azerbaycan Büyükelçiliği ve Kızılcahamam Belediyesi  olarak ortak hazırladığımız "Azerbaycan Kültür Günü" etkinliğimize hoşgeldiniz” dedi.

Başkanımız Konuşmasını şöyle devam ettirdi. “Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşlik bağı Dünya'da eşi benzeri görülmemiş çok özel bir bağdır.  Azerbaycan Türkiye kardeşliği bugüne dayalı değil, 1915 yılında Ermenilerin Azerbaycan’da katliam yaptığı sürede Kafkas İslam Ordusu Bakü’ye gitti ve oradaki kardeşlerini kurtardı. O kardeşlik şu an Azerbaycan’da Türk şehitliği ile anılıyor. Daha sonra Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk’ün Azerbaycan’dan hem asker gücü olarak hem maddi olarak istediği yardımlar vardır. Atatürk 1924 yılında Azerbaycan’a yazdığı mektupta, “Kurtuluş Savaşı’nı kazandık, destekleriniz için teşekkür ederiz. Bizim size borcumuz ne kadardır?” der. Bunun üzerine gelen resmi mektupta “Kardeşin kardeşe borcu olmaz.” cevabını alır. İşte iki ülkenin kardeşliği bu kadar güzel, bu kadar hassastır.       

Azerbaycan ve Türkiye’nin derin bağlarını ifade etmesi bakımından söylenebilecek en güzel ifade ‘‘kardeş’’ ifadesidir şüphesiz. Sözden öteye geçip, yaşanılan ortak kaderin ve kadîm dostluğun bir neticesi olarak ortaya çıkan bu bağlılık, geçmişin, şimdinin ve geleceğin en güzel dostluk örneklerinden biridir. Birbirini hiçbir zaman kendinden farklı görmeyen, sevincine sevinen kederine üzülen bu iki millet aynı köklerin üzerinde büyüyen bir çınarın bu güzel coğrafyada uzanan dalları gibi her zaman bu kardeşlik duygularından güç almıştır. Çok uzaklara gidilse bu köklerin bir yerde birleştiği görülür. Ancak yakın tarihimizde bile arada mesafeleri olmasına rağmen her zaman bu iki millet dar günlerinde bir ve beraber olmayı başarmışlardır.

Azerbaycan Türkiye arasındaki kardeşlik bağını 2015 yılında katıldığı Kars ilimizde gerçekleştirilen Haydar Aliyev Lisesi açılış töreninde dile getiren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan,  Türkiye ve Azerbaycan'ın tek millet olduğundan bahsetti ve ünlü şair Vahapzade'nin İstanbul şiirini okudu. O dizelerde Şair Vahapzade kardeşliğimizi şöyle anlatmış;

Bir ananın iki oğlu
Bir ağacın iki kolu
O da ulu, bu da ulu
Azerbaycan-Türkiye

Dinimiz bir, dilimiz bir
Ayımız bir, yılımız bir
Aşkımız bir, yolumuz bir
Azerbaycan-Türkiye

Anayurt'ta yuva kurdum
Ata yurda gönül verdim
Ana yurdum, ata yurdum
Azerbaycan-Türkiye

Vahapzade'nin deyişiyle bizler bir ananın iki oğluyuz. İki kahraman devlet, tek bir milletiz.

1992 yılında Azerbaycan'ın Hocalı Kasabasında insanlık tarihinin en büyük kara lekelerinden biri Ermeni ordusu tarafından gerçekleştirilmiştir. Hocalı katliamı olarak bildiğimiz bu kara leke; Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 26 Şubat 1992 tarihinde Ermenistan ordusu tarafından gerçekleştirilmiştir. Sivil, Kadın, Çocuk, Yaşlı ayırımı yapmadan 613 kardeşimizi en ağır işkenceler ve saldırılara tabi tutmuşlardır. Bu saldırıda Azeri resmi kaynaklarına göre 83 çocuk,106 kadın, 70'den fazla yaşlı olmak üzere toplam 613 soydaşımız şehit oldu. Toplam 487 kişi ağır yaralanmış, 1275 kişi rehin alınmış, 150 kişi de kaybolmuştur.Türk tarihinin en acı hatıralarından biri olan Hocalı Katliamı, üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen, Ülkemizde her zaman gerekli hassasiyet gösterilmiş Devletimiz, Hükümetimiz ve Milletimiz her zaman kardeş Azerbaycan’ın yanında olduğunu göstermiştir.

Bizler de her yıl ilçemizde bulunan, Azerbaycan Büyükelçiliği ve Kızılcahamam Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilen Hocalı Anıt Müzemizde Hocalı şehitlerimizi anmaktayız. Onun için de Azeri kardeşlerimizin gönlünde Kızılcahamam'ın çok ayrı bir yeri olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde Kızılcahamamlı vatandaşlarımızın da kalbinde Azerbaycan'ın yeri her zaman bambaşkadır.

İşte bugün bu güzel duyguları burada yaşamak ve birlikte paylaşmak adına Büyükelçiliğimiz ve Belediyemiz işbirliği ile böyle bir program tertip etmek istedik. Birazdan burada Azerbaycan halk dansından güzel bir kesit izleyeceğiz. Azerbaycan yemeklerinden küçük bir sunum gerçekleştirilecek ve çok değerli sanatçımız Azerin Hanım bizler için çok güzel bir konser verecek. İnşallah bu anlamlı program hepimizin hafızasında çok güzel bir gün olarak kalacak. Programımızın gerçekleşmesinde bizimle birlikte çaba sarf eden Büyükelçiliğimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bu güzel kardeşliğimizin asırlar boyu devam etmesini diliyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen İlçe Kaymakamı Mehmet Yıldız, “İki güçlü iki asil devlet ama bir güçlü bir asil millet Azerbaycan, Türkiye kardeşliği tarihsel olarak da bugünde her zaman iki devletin en önemli unsuru olmuştur. Kızılcahamam bu kardeşliği en çok yansıtan ve sahip çıkan ilçedir diyerek programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Programda konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim; Kızılcahamam’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Büyükelçi Hazar İbrahim burada söylenildiği gibi bir millet, iki devletiz. Burada gerçekleştirilen organizasyon kardeşliğimizi pekiştirmiştir bu yüzden herkeze teşekkür ediyorum dedi.

Konuşmaların ardından Azerbaycan yöresel halk dansı gösterisi, yöresel yemek ikramı ve Azerin konseri ile dolu dolu bir program gerçekleştirildi.

Programın sonunda Belediye Başkanımız Muhittin Güney, İlçemizde böyle bir etkinliğe destek veren ve burada sanatını sergileyen sanatçılara ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim’e hediye ve çiçek takdiminde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
KızılcahamamAzerbaycan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26