banner94

KIZILCAHAMAM DA YENİ KİMLİK KARTI MÜRACAATLARI BAŞLADI

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) projesi kapsamında yeni çipli kimlik kartları başvuruları Kızılcahamam’da alınmaya başlandı.

KIZILCAHAMAM DA YENİ KİMLİK KARTI MÜRACAATLARI BAŞLADI

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) projesi kapsamında yeni çipli kimlik kartları başvuruları Kızılcahamam’da alınmaya başlandı.

uğur demirbaş
uğur demirbaş
30 Aralık 2016 Cuma 20:21
2401 Okunma
KIZILCAHAMAM DA YENİ KİMLİK KARTI MÜRACAATLARI BAŞLADI
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) projesi kapsamında yeni çipli kimlik kartları başvuruları Kızılcahamam’da alınmaya başlandı.

Yeni kimlik kartı başvurusunun başlamasının ardından Kızılcahamam Nüfus müdürlüğünde program düzenlendi. Programda ilk olarak Kızılcahamam Kaymakamı Mehmet Yıldız ve Ailesi çipli kimlik kartına başvuru yaptı.
Kızılcahamam İlçe Nüfus müdürlüğüne çipli kimlik kartına ilk başvuranlar arasında Kızılcahamam Belediye Başkanı Muhittin Güney ve Ak Parti ilçe Başkan Yardımcısı Hamza Kocaoğlu da yerini aldı. Başvuruların başlamasıyla birlikte vatandaşlarda kimlik kartı için müracaatlarını yapmaya başladı.

Nüfus Müdürlüğü tarafından yapılan basın açıklamasında;

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda 14/01/2016 tarihinde yapılan değişiklik ile Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları 02/01/2017 tarihinden itibaren tüm Türkiye’de dağıtılmaya başlanacaktır. Siirt Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü ve İlimize bağlı 6 ilçe nüfus müdürlüğünde tüm teknik kontroller yapılmış olup, T.C. Kimlik Kartı başvurularını almak üzere hazır durumdadır.

Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahiptir. Polikarbon materyalden oluşan, temaslı-temassız yonga içeren ve uluslararası standartlara uygun, en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran kimlik kartları, vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verilerin, üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesinden sonra, yetkisiz kimseler tarafından içindeki verilerin yeniden üretilmesini ya da değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır.

Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portalı (https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr) üzerinden ya da Çağrı Merkezi (199) aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır.

DÜZENLENMESİ VE TESLİM EDİLMESİ

İlk defa kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılır. Ayrıca kan gurubunu kimlik belgesine yazdırmak isteyenler kan gurubu kartını ibraz etmeleri gerekmektedir.

On beş yaşını tamamlayanlar

On beş yaşını tamamlayanların biyometrik verisi alınacağından şahsen başvuruları esastır. On beş yaşını tamamlayan kişilere kimlik kartı düzenlenmesinde talep belgesine ve imza formuna imzaları alınacak ve kimlik kartları kendilerine teslim edilebilecektir.

On beş yaşını tamamlayanların ilk defa kimlik kartı başvurusunda fotoğrafsız nüfus cüzdanı ile başvurmaları ve kimliklerini kanıtlayacak fotoğraflı resmi belge ibraz

edememeleri durumunda kişi ile nüfus kütüklerinde kayıtlı kişinin aynı kişi olup olmadığı hususunda tereddüte düşülmesi hâlinde mülkî idare amirinin emri ile kolluk kuvvetlerine soruşturma yaptırılacak, soruşturmanın olumlu sonuçlanması hâlinde başvuru alınacaktır. Soruşturmanın olumlu sonuçlanmaması ya da elde edilen bilgi ve bulguların yeterli görülmemesi, kişinin iddia ettiği kaydın sahibi olduğu hususunda tereddüte düşülmesi hâlinde; varsa anne veya babasından, anne veya babasının ölmüş olması hâlinde ise varsa kardeşlerinden, tıbbi rapora dayalı Türk mahkemelerinden alınmış anne-babası/kardeşleri olduğuna dair tespit kararı ibraz edilmedikçe kimlik kartı başvurusu alınmayacaktır.

Nüfus cüzdanı ibraz edemeyen veya yerleşim yeri adresi bulunmayan ya da beyan edilen yerleşim yeri adresinden şüphe duyulan kişilerin kimlik kartı talepleri yukarıda belirtilen usule uygun olarak değerlendirilecektir.

Ayırt etme gücüne sahip on beş yaşını tamamlamış ancak 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 407’nci maddesinde belirtilen bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olan kısıtlı erginlerin kimlik kartı başvurularında fotoğrafları, biyometrik verileri ve imzaları alınmakla birlikte kimlik kartları vasilerine teslim edilecektir.

On beş yaşını tamamlamayanlar

On beş yaşını tamamlamayanlardan biyometrik veri alınmayacaktır.

On beş yaşını tamamlamayanların başvuruları veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde, çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılacaktır. Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınacaktır.

Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde on beş yaşını tamamlamayanlara ait kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17’inci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere, on beş yaşını tamamlamayanların ana ve babası yurt dışında veya ölmüş ise mahkeme tarafından vasi tayin edilen kişilere verilecektir.

On beş yaşını tamamlamayanların velilerinin talebi halinde kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenecektir.

2017 yılı kimlik kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL’dir. Kimlik kartı bedeli başvuru sırasında peşin olarak tahsil edilir. Yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün içinde bildirilen doğum olaylarına ilişkin olarak Kimlik Kartı başvurusunda bulunulması durumunda herhangi bir bedel alınmaz. Eski kimliklerin (Nüfus Cüzdanları) 5 yıl geçerli süresi olduğundan yeni kimliklerin değiştirilmesinde acil olanlar (Kayıp, deforme olanlar,geçerlilik süresi dolanlar) hariç acele edilmemesi gerekmektedir. Aşırı yoğunluk ve izdahama gerek olmadığı,vatandaşların fırsat bulduklarında kimlik değiştirmek için başvuru yapılması, daha doğru olacağı, düşünülmektedir.

Nüfus cüzdanı ibraz edilmemesi, yerleşim yeri adresi bulunmaması ve On sekiz yaşını tamamlayanların; kimliğini kanıtlayacak fotoğraflı resmi belge ibraz edememesi durumunda yaptırılacak soruşturma sonucuna göre başvuru alma işlemleri yapılacaktır.

Doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kişinin talebi hâlinde, herhangi bir nüfus müdürlüğünce kimliğini ispata yarayacak 10 gün geçerli geçici kimlik belgesi düzenlenerek ilgiliye teslim edilecektir.

Kimlik kartı yurt içinde kişinin başvuru sırasında bildirdiği adrese PTT aracılığıyla gönderilecek olup, beyan ettiği adrese teslim edilemeyen kartlar başvuru sırasında belirttiği nüfus müdürlüğüne gönderilecektir. Bir ay içinde teslim alınmayan kimlik kartları imha edilmek üzere Genel Müdürlüğe iade edilecektir.

Kimlik kartının kaybedilmesi veya çalınması durumunda çağrı merkezi (199) veya nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekmekte olup, kayıp ve çalıntı bildirimi yapıldıktan sonra kimlik kartı iptal edilecektir.

Biyometrik verilerin karşılaştırılması sırasında gerçeğe aykırı beyanda bulundukları anlaşılanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.














 

Son Güncelleme: 31.12.2016 07:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26