banner94

JEOPARK 5. ÇALIŞTAYI YAPILDI

Kızılcahamam & Çamlıdere jeoparkı 5. Çalıştayı, 01.02.2011 Salı günü Kızılcahamam’ da yapıldı.

JEOPARK 5. ÇALIŞTAYI YAPILDI

Kızılcahamam & Çamlıdere jeoparkı 5. Çalıştayı, 01.02.2011 Salı günü Kızılcahamam’ da yapıldı.

06 Şubat 2012 Pazartesi 04:59
1588 Okunma
JEOPARK 5. ÇALIŞTAYI YAPILDI
 Kızılcahamam & Çamlıdere jeoparkı 5. Çalıştayı, 01.02.2011 Salı günü Kızılcahamam’ da yapıldı.

 

Ankara Vali yardımcısı Yıldırım Uçar, Ankara Üniversitesi rektörü Prof. Dr . Cemal Taluğ,, Orköy genel müdürü Prof. Dr. M. Kemal Yalçınkılıç,  Kızılcahamam kaymakamı Mustafa Çit,  Çamlıdere kaymakamı Aydın Erdoğan, Ankara üniversitesi mühendislik fakültesi dekanı Prof. Dr. A. Ulvi Yılmazer, Jemirko üyeleri, Jeopark koordinasyon kurulu üyeleri, mülki idare amirleri, belediye meclisi üyeleri, proje kapsamındaki köylerin muhtar ve dernek başkanları, sivil örgütlerin temsilcileri, okul müdürleri ile 2. dönem Tübitak destekli eğitim programına katılmak üzere ilçemize gelen kursiyerlerin katıldığı çalıştay Kızılcahamam belediyesi Nikah ve toplantı salonunda 09:30-12:30 arasında yapıldı.

 

Sunuculuğunu ilçemiz esnaf ve sanatkarlar kredi kooperatifi başkanı Sami Serttek’ in yaptığı çalıştayda önce protokol konuşmaları yapıldı. Kızılcahamam belediye başkanı Coşkun Ünal konuşmasında; üniversitenin katkıları ile 15 ayda sağlam temellere dayalı olarak başarılı şekilde devam ettiğini belirterek, jeoparkın isminin büyüdüğünü ancak artık somut şeyler görülmesi gerektiğini, valiliğin de projeye tamamen sahip olduğunu, bu haliyle projenin sadece bölgeye değil ülkeye de katma değer sağlayacağını vurguladı.

 

Çamlıdere Kaymakamı Aydın Erdoğan ise jeoparkın Digne bildirgesi ve çevre koruma kavramı ile ortaya çıktığını, valilik, üniversite ve jemirkonun katkıları ile sürdürülebilir bir kalkınma modeli olarak bölgeye hayatiyet kazandıracağını, çok fazla para harcanmadan bölgeden göçü önleyecek ve yeni iş alanları açılabileceğini, finans ve eğitim çalışmaalrı için geniş katılımın gerektiğini  belirtti.

 

Kızılcahamam kaymakamı Mustafa Çit; Kızılcahamam’ ın kişi başına düşen yeşil alan miktarı açısından  Türkiye  ortalamasının üzerinde olduğunu, bölgedeki turistik değerler yanında tesbit edilen jeositlerin tanzim edilerek turizme açılmasının öneminden bahsetti.

 

Programın bu bölümünde kürsüye gelen Ankara Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ ise özellikle uzun soluklu bu proje kapsamında bölgede her kesim ile beraber çalışmanın önemine dikkat çekerek, üniversite olarak toplumsal sorumluluk gereği jeopark projesine sahip çıktıklarını  ve kararlılıkla sonuna kadar da götürme niyetinde olduklarını belirtti.

 

Protokol konuşmalarının sonuncusunu Ankara vali yardımcısı Yıldırım Uçar yaparak; sayın valinin Ankara’nın turizm pastasından yeterince pay alamadığını buna çözüm olarak kısa zamanda bir dizi çalışma programlarında üst düzey acenta ve yöneticilerle sorunların irdelenerek yeni projeler üretme ve geliştirme çabası içinde olduklarını belirtti. Özellikle Kızılcahamam ve Çamlıdere bölgesinin Ankara ilinde turizm değerleri açısından önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım Uçar, bütün kesimlerin, özellikle Ankara üniversitesi ve jemirko ile el birliği içinde çalışma yaparak kısa zamanda büyük mesafe alınacağını belirtti.

 

Sunuculuğunu ilçemiz Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet kooperatifi başkanı Sami Serttek’ in yaptığı çalıştayın teknik konuşmalar bölümünde ilk olarak Orköy genel müdürü Prof. Dr. M.kemal Yalçınkaya,kırsal kesimde sürdürülebilir kalkınma modelleri ve orman-köy ilişkileri, bu konuda köy halkına sağlanan imkan ve kredilerle ilgili bir sunum yaptı.

 

Ardından da jemirko başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı dünyadaki jeopark örnekleri ve Kızılcahamam & Çamlıdere jeoparkı süreci ve beklentiler konulu bir sunum yaptı.

 

Bu sunumlardan sonra katılımcılar arasındaki proje kapsamında bulunan köylerin muhtar ve dernek başkanları tanıtılarak proje hakkındaki görüşleri alındı. Bu bağlamda yerel halkın bilgilendirilmesi ve farkındalık meydana getirilmesi konusu vurgulandı.

 

Ardından söz alan Çamlıdere Doğa Dostları Derneği yöneticilerinin de yerel halkla beraber okullarda da öğrencilerin proje hakkında bilgi ve şuur sahibi yapılması konusundaki görüşleri yanında, bir sonraki çalıştayın Çamlıdere’de düzenlenmesi fikri kabul gördü.

 

Çalıştayın konuklarından biri de Ankara Kanuni lisesi coğrafya öğretmeni Hacer Güldal ve öğrencileri idi. 16 Ekim 2010 tarihinde Kanuni lisesi öğrencileri, öğretmenleri nezaretinde ilçemize gelerek jeopark duraklarını gezmiş ve konu ile ilgili olarak bilgi almışlardı.

 

Geçtiğimiz hafta da Jemirko genel merkezini ziyaret ederek üzerinde çalıştıkları jeopark projesi ile ilgili olarak jemirko üyeleri ile bir araya gelip ileride izleyecekleri yol hakkında görüş alışverişinde bulunmuşlardı.

 

Jeopark 5. çalıştayı belediye başkanı Coşkun Ünal’ ın, ilçede  jeopark eğitimi konusunda halk ve öğrencilerin eğitimi ile ilgili olarak yapılan girişimleri anlatması ve bunun yanında süreci başarı ile bitirme konusunda kararlılıklarını tekrar vurgulaması ile sona erdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26