banner94

HOCALI KATLİAMI ŞEHİTLERİ ANILDI

Hocalı Özel Anıt Müzesi’nde Hocalı Katliamı’nın 26. Yılı ve Hocalı Şehitleri’ni Anma Programı düzenlendi.

HOCALI KATLİAMI ŞEHİTLERİ ANILDI

Hocalı Özel Anıt Müzesi’nde Hocalı Katliamı’nın 26. Yılı ve Hocalı Şehitleri’ni Anma Programı düzenlendi.

uğur demirbaş
uğur demirbaş
21 Şubat 2018 Çarşamba 19:26
1113 Okunma

Hocalı Özel Anıt Müzesi’nde Hocalı Katliamı’nın 26. Yılı ve Hocalı Şehitleri’ni Anma Programı düzenlendi.

Kızılcahamam Belediyesi ve Azerbaycan Büyükelçiliği tarafından yapılan Hocalı Özel Anıt Müzesi’nde Hocalı Katliamı’nın 26. Yılı ve Hocalı Şehitleri’ni Anma Programı düzenlendi.

21 Şubat 2018 Perşembe günü saat 11.00’da İlçemiz Hocalı Özel Anıt Müzesi’nde yapılan programa; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ankara Bölge Milletvekilimiz Prof. Dr. Emrullah İşler,  Kızılcahamam Kaymakamı Mehmet Yıldız, Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim, Kızılcahamam Belediye Başkanı Muhittin Güney, Azerbaycan Milletvekili Elman Mammadov, Kızılcahamam Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin İlhan, Ak Parti İlçe Başkanı Süleyman Acar, Ankara Üniversitesi Kızılcahamam Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Seyhan Akıska, Kızılcahamam Belediye Meclis Üyeleri Kemal Öztürk, Murtaza Güngör, Adem Emin Atakul, Yusuf Şengül, Songül Ergelen, İbrahim Yıldız, Murat Can, Hamis Tüfekci , kamu kurum kuruluşları müdürleri, siyasi parti ilçe başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hocalı Şehri’nde Ermeni zalimleri tarafından katledilen şehit soydaşlarımız için saygı duruşunda bulunulmasının ardından bir millet iki devlet Azerbaycan ve Türkiye’nin milli marşları okundu.

Anma programında açılış konuşmasını yapan Kızılcahamam Belediye Başkanımız Muhittin Güney, “Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ Bölgesindeki Hocalı Kasabasında acımasızca katledilen 613 kardeşimizi unutmamak ve unutturmamak adına düzenlediğimiz anma törenine teşriflerinizden dolayı teşekkür ederim.

İnsanlık tarihinin en büyük kara lekelerinden biri olan Hocalı katliamı, Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 26 Şubat 1992 tarihinde Ermenistan ordusu tarafından gerçekleştirilmiştir.

Sivil, Kadın, Çocuk, Yaşlı ayırımı yapmadan 613 kardeşimizi en ağır işkenceler ve saldırılara tabi tutmuşlardır. Bu saldırıda Azeri resmi kaynaklarına göre 83 çocuk,106 kadın, 70'den fazla yaşlı olmak üzere toplam 613 soydaşımız şehit oldu. Toplam 487 kişi ağır yaralanmış, 1275 kişi rehin alınmış, 150 kişi de kaybolmuştur.Türk tarihinin en acı hatıralarından biri olan Hocalı Katliamı, üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen, Ülkemizde her zaman gerekli hassasiyet gösterilmiş Devletimiz, Hükümetimiz ve Milletimiz her zaman kardeş Azerbaycan’ın yanında olduğunu göstermiştir. Yaşanan saldırıları gelecek nesillere aktarmak ve hatırlatmak için Kızılcahamam'da olduğu gibi ülkemizin bir kaç yerinde daha müze ve anıtlar yaptırılmıştır.

Ermeni lobilerinin yoğun faaliyetleri, böylesi acı ve haince gerçekleştirilen bir olayı dünyaya unutturmaya çalışmış, işgal ettikleri Dağlık Karabağ bölgesini, burada yaptıkları saldırıyı, sıradan bir olay gibi göstermeye çalışmışlardır. Bu sebeple Hocalı katliamı kurbanlarının hatırasını yaşatmak, O zulümde hayatını kaybeden şehitlerimizi unutmamak ve unutturmamak için, Belediyemiz ve Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle ilçemize Hocalı Anıt Müzesi yapılarak açılmıştır.

Hocalı katliamı, insanlığın bugün ve gelecekte dersler çıkarması, bu olaya karşı bugüne kadar gösterdiği tepki konusunda vicdan muhasebesi yapması gereken önemli bir olaydır.

En temel insani ve vicdani değerleri yok sayan bu insanlık suçunun tüm dünya kamuoyu tarafından en ufak ayrıntısına kadar bilinmesi yolunda Azerbaycan’a olan desteğimizin sonsuz olduğunu bu vesileyle de ifade etmek isterim.

Bizler Azerbaycanlı kardeşlerimizle birlikte, iki devlet, tek millet olarak acımızı ve sevincimizi birlikte yaşamaya devam ettikçe, Hocalı'da yaşanan katliamı ve katledilen şehitlerimizi unutmayacağız, Unutturmayacağız..

Programımıza katılarak bu hassasiyeti bizlerle paylaşan bütün konuklarımıza, katılımlarından dolayı teşekkür ediyor, Saygılarımı sunuyorum” dedi.

Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim yaptığı konuşmada katılımcıları selamlayarak sözlerine şöyle devam etti. “Biz hiçbir zaman bu soykırımları unutmayacağız, biz her zaman güçlü olacağız, kardeş ülkemiz Türkiye’de bizim her zaman yanımızda oldu,  Azerbaycan da Türkiye'nin yanındadır” dedi.

Programa konuk olarak katılan Hocalı Katliamı’nın tanığı ve birebir işkence görmüş Dürdane Ağayeva yaşadığı olayları şöyle dile getirdi; “Bizler düşman askerlerinin elinde esir düştük, kadın çocuk demeden işkenceler yaptılar, hamile bir kadının öldürüldüğüne şahit olduktan sonra kendi hayatımdan da umudu kesmiştim. Yapılan işkenceler sonunda beni öldü sanıp çöpe atmışlardı. Orda bir gün kaldım donan kirpiklerimi ağzımın suyuyla açtım, bir kardeşimle kaldım. Annem ve diğer kardeşlerim şehit olmuşlardı, biz o günleri millet olarak asla unutmayacağız” dedi.

Azerbaycan Milletvekili Elman Mammadov konuşmasında; O dönemde ben Hocalı’nın valisiydim. 613 nefer’in şehit edildiği neferlerden biri benim annemdi ve 60 yaşındaydı, ikisi de benim büyükannemlerdi, yaşları 80’in üzerindeydi. 613 Şehidin 106’sı kadın, 63’ü çocuk geri kalanı genç yaşlı erkekti. Bu insanlar asker değildi ve bu insanların ellerinde silah yoktu. Bizim sucumuz neydi? Bizim suçumuz Müslüman olmamız, toprağı korumamız, düşmana eğilmememizdi, işte bu yüzden Ermeni askerleri üzerimize ağır silahlarla gelerek Hocalımız ele geçirdi” dedi.

Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler programa katılarak yaptığı konuşmasında; Bugün burada, Ermenistan çetelerinin hocalıda yapmış olduğu katliamın sonucunda vermiş olduğumuz şehitlerimizi anıyoruz, oradaki katliamı unutturmamak için anıyoruz. Bu nedenle iki ülkenin de güçlü olması gerektiğini ve Hocalı kasabasında yaşanan bu soykırım için beraber olmamız lazım, her daim kardeş olmamız lazım ki bu tür acıları bir daha yaşamayalım dedi. İşler konuşmasını devamında; Şehitlerimizi rahmetle anıyorum, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Türkiye Azerbaycan her daim kardeş olmuştur özellikle de son yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev ile beraber güçlü bir kardeşlik dostluk örneği gösterdiler, ben bu kardeşliğin ilelebet sürmesini umut ediyorum’’ dedi.

Son konuşmalarını yapmak üzere davet edilen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu konuşmasının başında, Her birinizin değerli varlığını, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve şahsım adıma selamlıyorum dedi. Topcu; Türk İslam tarihinde soykırımlar var, katliamlar ve var şu anda da devam ediyor. Bunlardan biride işte bugün andığımız Karabağ geneli Hocalı özelidir. Hocalı’da sadece insanlar katledilip öldürülmediler, Müslüman Türk milletinin bir mensubunun adeta nesli kurutulmak istenmiştir. İnsanlığın çiğnendiği yerin adı işte Hocalıdır dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar Hocalı Özel Anıt Müzesi’ni ziyaret ederek program hatıra defterine yazılan anılar ile sona erdi.

Son Güncelleme: 22.02.2018 08:18
Anahtar Kelimeler:
HOCALI
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26