banner94

BERAT KANDİLİ VE EHEMMİYETİ NEDİR?

Recebin ilk cuma gecesi Regaip,... 27'inci gecesi Miraç, Şaban'ın 15'inci gecesi Berat, Ramazan'ın 27'inci gecesi Kadir ve 12 Rebiulevvel Mevlid kandili...

BERAT KANDİLİ VE EHEMMİYETİ NEDİR?

Recebin ilk cuma gecesi Regaip,... 27'inci gecesi Miraç, Şaban'ın 15'inci gecesi Berat, Ramazan'ın 27'inci gecesi Kadir ve 12 Rebiulevvel Mevlid kandili...

uğur demirbaş
uğur demirbaş
10 Mayıs 2017 Çarşamba 00:29
834 Okunma
 BERAT KANDİLİ VE EHEMMİYETİ NEDİR?

 

Recebin ilk cuma gecesi Regaip,... 27'inci gecesi Miraç, Şaban'ın 15'inci gecesi Berat, Ramazan'ın 27'inci gecesi Kadir ve 12 Rebiulevvel Mevlid kandili...

İnşaallah önümüzdeki Çarşamba gecesi ( 10 mayıs ) Mübarek Berat Kandilini ihya edeceğiz.

Tüm Alem-i İslam’a hayırlara vesile olmasını niyaz ederiz.

İnsanlar geceler ve gündüzler içinden akıyor... Nereye? Kuran'ın işaretlediği “O gün”e... ,

insanların dünyada yapıp ettiklerinin kendisine gösterilmesi için kabirlerinden çıkarılacağı”, “kalplerde gizlenenlerin ortaya çıkacağı”, “yüzlerin kararacağı veya ağaracağı” “O gün”e... İslam'ın çok özel günleri, geceleri var. Berat gecesi de bunlardan biri... İslam kültüründe, yıllık hayat muhasebesinin yapıldığı gece Berat gecesi... Hayat muhasebesinin yapıldığı ve “Berat” umudunun yeşerdiği gece...

Bildiğimiz bir şey var ki, insanla ilgili nihai değerlendirme Mahşer günü yapılacaktır. Büyük muhasebe o gündür. Ama acaba, oraya varmadan önce henüz dünya hayatında iken, diyelim böyle özel bir gecede, geçen bir yılın muhasebesi yapılmakta ve insanın hayat kitabı Mahşer zamanına yönelik olarak ciltler halinde derç edilmekte midir? Ve insanoğlu her yıl bir "Berat" alıp alamama noktasına gelmekte midir? Ve insana "Burada alamadığın beratları, ebedi dünyada da bulamazsın" gibi bir ihtar yapılmakta mıdır?

"Gündüzlerde kaybolduysan gecelerin derinliğinde ara kendini", "Günler içinde kaybolduysan aylar içinde, yıllar içinde ara kendini" dercesine bir çağrı yankılanıp durmakta mıdır?

Belli ki mutlak hesaplaşma Beraat Gecesi değildir. Ama yine belli ki, tüm günleri namazsız tüketmişsek, tüm bu Beraat - Miraç - Kadir gecelerini heba etmişsek, Ramazanları, Cumaları kurtuluş vesilesi haline getirememişsek, Mahşer günü "Berat" almak da mümkün değildir.

Belli ki Mahşer günü alınacak "Berat"ın hazırlığı bugünlerin içindedir. Sanki her yıl insana "Dosyan hazır mı?" sorusu soruluyor.—Dosyana bak! Bir gün mutlaka bakılacak olan dosyanı unutma. Bir gün mutlaka ve tüm âlemin huzurunda bakılacak olan dosyanda utanılacak şeyler bulunmaması için bugünden gözden geçir dosyanı ve hesap - kitabı düzgün hale getir.

Belki "Berat Gecesi"nin nasıl hayati bir mahiyet taşıdığını anlamak için Kuran'ın Mahşer ve Kıyamet'e ilişkin surelerini bir kere daha okumak lazımdır. Bu gece bir "Mahşer aydınlığı" ürpertisi yaşamak lazım. Allah'ın huzuruna taşınacak bir dosyada nelerin bulunması gerektiği hususunda büyük bir hassasiyet göstermek lazım.

Her yılın "Berat Gecesi"nin sabahında, yüzümüzde bir aklık hissedecek, içimizde derin bir sürurun esintisini duyacak hazırlığımızın olması lazım. Bunun için de "Bir Müslüman’ın hayat dosyası" üzerinde kafa yormuş olmamız lazım.

Namazlarımız, oruçlarımız, Hac ve zekâtlarımız ne durumda? Günahlarımız ne durumda? Tövbelerimiz ne durumda?

Tövbeyi, günahın ateşi içimizi yakarken yapmış mıyız? Dualarımız ne durumda? Bir yıl süreyle Rabbimiz bizi hangi hallerde gördü? Hayat filmimizi yeniden seyre koyulduğumuzda utançlarımız mı büyük olacak, sevinçlerimiz mi? "Berat Gecesi”nde sanki tüm bunlar bizzat Halik-u Zülcelâl tarafından tefrik ediliyormuşçasına muhasebesini yapıp, ertesi günü yeni bir kararla soluk almaya başlamak lazım.

Kardeşlerim! "Berat Gecesi" Ramazan'dan 15 gün önceye rastlıyor. Bu da Rabbin bir "hikmetli işi" olsa gerek.

Mahşer ortamı pişmanlıklar ortamı. "Bana bir gün ver Rabbim, gidip eksileri artı yapayım" deme ortamı. Mahşer'den dönüş yok. Oysa bir tür "Hayat mahşeri" demek olan "Berat Gecesi”nde, hayatımızın tüm artılarını - eksilerini görebilme ve içimizde tıpkı Mahşer ortamındaki gibi bir "pişmanlık çığlığı" oluşturabilme kıvamını sağlarsak, bizlere koca, Ramazan gibi bir arınma mevsimi ikram ediliyor. Ve eğer hayat dosyamızda Rabbin huzuruna taşınamayacak vasıfta görüntüler varsa, Ramazan'ın manevi ikliminde dosyaları onlardan arındırma imkânı bulunuyor.

Ramazan, günahlar bizi yakmadan, günahların yakılacağı bir mevsim. Ramazan hayır - hasenatımızın yaralı yanlarını onaracağımız bir mevsim. Ramazan yıkık gönüllerle buluşup bir Cennet penceresi açacağımız mevsim. Ya da Ramazan, Berat Gecesi berat alamamışsak, hiç olmazsa, muhasebenin tazeliği ile Ramazan'ın içinden "Kurtuluş”la çıkmak için yeniden ve farklı bir aşkla gayrete soyunacağımız mevsim.

Kuran sesleniyor: "Sünme letüs'elünne yevmeizin an'innaim...

O gün verilen nimetlerden hesaba çekileceksiniz." (Tekasür suresi, 6) O gün! Neden bugün olmasın? O gün ya bugün olsaydı? Ya şu Berat Gecesi o gün olsaydı? Dosyalarımız hazır mıydı?

Gelecek yıl "Berat Gecesi"ne ulaşmak, bir Ramazan daha yaşamak, yani Mahşer yolculuğuna çıkmadan önce hesapları bir kere daha gözden geçirmek ve varsa borçları ödemek mümkün olacak mı?

Her Berat Gecesi, bir Mahşer sorusu gibi duruyor önümüzde... Bu geceler, bu sorunun cevabını vermek için içimizde yoğunlaşacağımız geceler.

Rabbimiz, bu gecelerin gerçek mahiyetiyle idrakini lütfetsin bizlere. Berat kandilinizi tebrik ediyor, gecenin sabahında her birimizin hayatında tövbelerle arınmış, tertemiz, pırıl, pırıl bir başlangıç diliyorum.

AHMET KÖKEN

İLAHİYATÇI

 

Son Güncelleme: 10.05.2017 00:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26