banner94

ANKARA ÜNİVERSİTESİNDE JEOPARK KURULTAYI

Kızılcahamam Belediye Başkanı Coşkun ÜNAL Ankara Üniversite’sinde 16.01.2014 Tarihinde yapılan Jeopark ve Jeolojik Miras konulu çalıştaya katıldı.

ANKARA ÜNİVERSİTESİNDE JEOPARK KURULTAYI

Kızılcahamam Belediye Başkanı Coşkun ÜNAL Ankara Üniversite’sinde 16.01.2014 Tarihinde yapılan Jeopark ve Jeolojik Miras konulu çalıştaya katıldı.

uğur demirbaş
uğur demirbaş
17 Ocak 2014 Cuma 22:42
674 Okunma
ANKARA ÜNİVERSİTESİNDE JEOPARK KURULTAYI

Kızılcahamam Belediye Başkanı Coşkun ÜNAL Ankara Üniversite’sinde 16.01.2014 Tarihinde  yapılan Jeopark ve Jeolojik Miras konulu çalıştaya katıldı.

             Son yıllarda adından sıkça bahsedilen Jeopark Kavramı Ankara Üniversitesinde düzenlenen çalıştay da konusunda uzman katılımcılar tarafından enine boyuna masaya yatırıldı, çalıştayın amacı Doğa Turizmine katkı sağlayacak jeopark kavramı ve jeolojik mirası koruma  sürdürülebilirliği ve kalıcılığı için jeolojik değerlerimizi bir sonraki nesillere aktarmak amacıyla görüşler beyan edilip, farklı fikirler bir  araya gelerek çözüm üretme hususunda olumlu fikirlerini paylaştılar.

             Kızılcahamam Belediyesi adına konuşan Coşkun ÜNAL ; Kızılcahamam –Çamlıdere Jeopark projesinin nasıl oluştuğu ve projenin başlangıcından bu güne kadar gelinen nokta hakkında bilgiler verdi ve konuşmasında Kızılcahamam  bölgesindeki jeolojik oluşumların eski tarihlere dayandığını belirtti 1997 yılında başından geçen olayı anlatarak Kızılcahamam’a gelen bir gurubun Karagöl de kampa geldiklerini ve bu durumdan etkilenerek Karagöl’e gidip,gördüğü manzara karşısında çok etkilendiğini ve o günden sonra kafasında oluşturduğu projeleri ve Kızılcahamam’ın bu değerlerini ortaya çıkarmak amacıyla Belediye başkanı seçildiği günden bu yana projeyi hayata geçirmenin mutluluğu içersinde olduğunu dile getirdi.

              Çalıştay bitiminde sonuç bildirgesi olarak; aşağıdaki maddeler ortaya çıkmış olup, çalıştay katılımcıları tarafından kamuoyuna duyurulmuştur.

‘’Unesco  Anlayışı  çerçevesinde Jeopark ve Jeolojik Miras Çalıştayı Sonuç Bildirgesi,,

Ankara Üniversitesi ile UTMK ev sahipliğinde MTA, JMO, DKMP, TVK genel müdürlükleri, Jemirko’nun aktif destek verdiği  çeşitli üniversite ve yerel yönetimlerden 190 uzmanın hazır bulunduğu çalıştay 16 Ocak 20124 günü Ankara’da gerçekleştirilmiştir.  Unesco yaklaşımı, jeopark ve jeolojik miras ile korunan alanların tespit ve tescil sorunları tarafların kendi açılarından ortaya konulmuştur. Ortaya çıkan sonuçlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

1-     Bu çalıştay jeolojik miras, jeopark ve koruma konusunda bütün tarafların buluştuğu ilk tartışma ve bilgilenme platformudur. Bu bakımdan tarihidir.

2-     Korumanın gerektiği üzerinde oluşan fikirbirliği, yasal düzenlemelerin getirdiği çeşitlilik dolayısıyla uygulamaya geçemez haldedir. Daha çok yetki karmaşası olup bu yetkilerin bir yerde toplanmasının sağlanmasına çalışılmalıdır.

3-     Jeolojik miras veya kaynak değer tespiti yetki değil uzmanlık işidir. Bilginin unvan veya makamlarda değil, uzmanlarda bulunduğu gerçeği bütün taraflarca benimsenmeli ve gereği yapılmalıdır.

4-     Koruma kararlarının etkin şekilde uygulamaya geçmesi için yerel yönetim, STÖ ve yörede yaşayanların onaylarının alınması, karar sürecine katılmaları sağlanmalıdır.

5-     Doğa koruma ve özellikle Jeoparklar,  sivil inisiyatifle hayata geçebilir.  Bunun örneği olarak, toplumdan gelecek taleplere öncülük etme,  mevcut yasal yetki ve bilgi birikiminin yararlı yönetimi için, Unesco Türkiye Milli Komisyonu’nun sekreterliğini yürüteceği ve bütün tarafların içinde bulunacağı (yer ve yerbilimleri ile meşgul olan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, jeopark ve jeopark girişimleri, turizm örgütleri, vb) temsilcilerinin bulunacağı bir “ulusal jeopark kurulu” oluşturulması yararlı ve hatta gerekli görünmektedir. Bu kurulun oluşum çağrısı Unesco-Tr tarafından yapılmalıdır.

              Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Jeolojik Mirası Koruma Derneği ( JEMİRKO ) ‘nun katılımları ile düzenlenen çalıştay sonunda günün anısına katılımcılara plaket verildi Kızılcahamam Belediye Başkanı Coşkun ÜNAL’ın plaketi Kızılcahamam Belediyesi adına Kızılcahamam Belediyesi Jeopark Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Ali İhsan KAYABAŞIOĞLU’na takdim edildi.





























Son Güncelleme: 17.01.2014 22:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26