banner94
 Turizm

Yabanâbad bölgesinin, turizm açısından, tarihî ve tabiî yapısıyla zengin bir potansiyele sahip olduğunu kısa bir gözlemden sonra kolayca anlayabiliriz.
 
Başkent Ankara’nın 80 Km. kuzeyinde, Ankara-İstanbul karayolu üzerinde ve Esenboğa havaalanına bir saat mesafede olması sebebiyle ulaşımın da gayet kolay olduğu, yemyeşil çam ormanlarının çepeçevre sardığı bir vadide kurulmuş olan ilçemiz, yazın bir dinlenme ve serinleme, kışın da kar ile ormanın meydana getirdiği doyumsuz renk armonisi içinde İsviçre’yi aratmayan bir tatil beldesidir.
 
Doğa turizmi:
 
İlçemiz, ender bulunur ilginç yapısı ile turizmin her türlüsüne müsait bir görüntü arz eder. dinlenmek, spor ve av yapmak, sessiz ve temiz bir ortamda iyi vakit geçirerek sağlam bir ruh yapısı kazanmak amacı ile ; Soğuksu Millî Parkı, Güvem Karagöl mevkii ve bunların yanındaYıldırım, Işık, Karakiriş, Hıdır Dağları ve bunların üzerindeki Yemişen, Hıdırlar, Miyala, Salın, Eldelek, Başköy ve Yıldırım yaylalarile Yıldırım Dağları üzerindeki Zindan denilen koyu orman alanı tabii güzellikler açısından görülmeye değer yerler olup Kır Turizmi açısından mükemmel imkânlar sağlar.
 
Son zamanlarda oldukça rağbet gören dağ turizmi, doğa turları için ideal mekanlarımız, yaz-kış turların ilk seçeneği haline gelmiştir.
 
Ayrıca Kurtboğazı, Bayındır, Eyrekkaya ve Akyer Barajları ile Üçbaş, Kurumcu, Karacaören, Kırköy, Pazar, Çeştepe göletleri de tabii ortama ayrı bir renk ve güzellik katar.
 
“Zümrüt” gibi bir yeşilliğin hakim olduğu Soğuksu Milli Parkı , gerçekten bozulmaya yüz tutmuş tabii zenginlikler içinde orijinal yapısı ile ender güzellikleri saklayan ve her mevsim farklı görüntülerle insana sunan bir esrara sahiptir.
 
Park sahasında; yaban domuzu, ayı, tilki, çakal, sincap, tavşan gibi hayvan ve bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda 200 civarında kuş türü bulunduğu tesbit edilmiştir. Yurdumuzda yaşayan yırtıcı kuş türlerinin hemen hepsi bölgede görülür. Hatta Türkiye’de nadir görünen deniz kartalı, bozkır kartalı ve atmaca kartalı yanında diğer yırtıcı kuşlardan kızıl şahin, küçük kartal,Mısır  akbabası, kara Akbaba, küçük kerkenez ve baykuş da bu bölgede bul}nur.
 
İlçemizde her!çeşit(av hayvanı bulunabiliyor. Özellikle tavşan, tilki, kurt ve domuz gibi hayvanlara her tarafta rastlanır. Keklik, çevrenin çalılık, taşlık ve su kaynaklarının bulunması sebebiyle Çeltikçi ve Pazar civarında daha çok. Bunlardan başka Kirmir vadisinde su samuru ve ayı, Avdan ve Çukurören yaylası gibi kayalık ve ormanlık yerlerde vaşak, Işık Dağı’nda isegeyik görmek mümkün olabiliyor. 
Bu barajlarda, Gasma denilen tatlı su kefali ve karabalık yanında kültür cinsi Aynalı ve İsrail Sazanı da tutulabiliyor.
 
Sağlık (Termal) turizmi:
İlçemizin termal özelliği, Romalılar zamanından beri kullanılmakta olan kaplıcalarla her dönemde önemini artırarak ve gelişmelerle günümüze kadar gelmiştir. Biri ilçe merkezinde, diğeri de Seyhamamı’ nda olmak üzere iki önemli termal merkez bulunmaktadır.
 
Romalılar ve Selçuklular zamanında da işletildiği bilinen Kızılcahamam kaplıca suyunun, romatizmal hastalıklar, böbrek ve idrar yolu hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, kadın hastalıkları ve kemik-eklem rahatsızlıklarına şifa verdiği tesbit edilmiştir. Ayrıca maden sularımızın da, mide, karaciğer, dolaşım sistemi, bronşit ve kalp rahatsızlıklarının tedavisinde faydalı olmaktadır. Seyhamamı kaplıcaları da,yukarıda sayılanlar yanında kalp ve kan dolaşımı, solunum yolları hastalıklarına, bunların yanında fizikî ve ruhî yorgunluklara iyi gelmektedir.
 
İlçemizin ekonomik olarak en büyük geliri Kaplıca turizmi olup,şifalı sularımız hergün yüzlerce insana hizmet vermekte ve bu sayı yaz aylarında kabarmaktadır. İlçede mevcut Büyük ve Küçük Kaplıca zaman zaman ihtiyaca cevap vermemekte, bunlara ilaveten son yıllarda hizmete giren turistik konaklama tesislerinin bünyelerindeki kaplıca hizmetleri, bu sektördeki açığı büyük ölçüde kapatmıştır.
 
İlçemiz eskiden beri bir kaplıca merkezi olarak bilindiğinden, özellikle yaz ayları bu amaçla gelen misafirlerin akınına uğrar. Özel pansiyonlar, belediye termal pansiyonları ve 8 adet çok yıldızlı ve 4000 yataklı turistik tesis konaklama ihtiyacını karşılar.
 
Kültür turizmi:
Çevresinde zengin tarihi eserler ve kalıntılar bulunmasına rağmen, ilçemizde kültürel tanıtıma bir türlü gereken önem verilememiştir. Bu tarihî zenginlik yanında, dilden giyim-kuşama, el sanatları, mahallî müzik ve oyunlara kadar mevcut potansiyel de ne yazık ki ilgisizlikten unutulmak üzeredir.
 
İlçe merkezindeki Roma devrinden kalma kaplıca binası, Şehitler ağacı, Çeltikçi bölgesi Alicin deresindeki mağaralar, Ağsar Kalesi, Taşlıca Köyü Oruç Gazi ve Kırgız Ebe Türbesi ile Gelin Kayası, Mahkeme Ağacin Köyü kilise mağaraları, Abacı peribacaları, Güvem bazalt sütunları, Beşkonak Köyü bitki ve hayvan fosiller, Kızılcaören Köyü Yunus Dede Türbesi, Çeştepe Köyü Mehmet Dede Türbesi, Başköy Kalesi, Yıldırım Zindan ormanları ve Pazar köyü Selçuklu Camii bölgede geçmişe ait izler taşıyan önemli kültür varlıkları olarak en çok ziyaret edilen yerler.
 
Bu zenginliklerden Alicin manastırı, Mahkeme Ağacin mağaraları, Abacı Peribacaları, Güvem bazalt sütunları, Beşkonak fosil yatakları ve Karagöl gibi alanlar, jeopark kapsamında projeleri yapılmış ve turizme açılacaktır.
 
Bunun yanında ilçemiz, çevrenin önemli bir turizm organizasyonu olan Kültür, Sanat ev Su festivali ile her yaz, bir hafta süren sanat ve kültür etkinlikleri kapsamında yüzbinlerce misafire ev sahipliği yapar.
 
Çevresinde zengin tarihi eserler ve kalıntılar bulunan ilçemizde kültürel tanıtıma son yıllarda daha fazla yer verilir olmuştur. Tarihî zenginlik yanında, dilden giyim-kuşama, el sanatları, mahallî müzik ve oyunlara kadar mevcut potansiyel de geliştirilme çabası içindedir..
 
Bölge mutfağı:
1995 yılından beri, gittikçe artan talebe bağlı olarak özgün bölge mutfağı ve yemek çeşitleri de turizme ayrı bir yönden katkı sağlıyor. Yeni açılan otantik mefruşatlı restoranlarda bölgeye has zengin hamur, bal ve et ürünlerini tatmak mümkün.
 
Bazlama, gözleme, kül çöreği, cevizli çörek, kapama, kavurma, mantı, sarma, höşmerim ve ev baklavası en çok rağbet gören yemekler.
 
Bunun yanında zengin flora ürünleri, kekik, ısırgan otu, kuşburnu, papatya, semizotu gibi doğal sağlık bitkileri de beslenme alanında alternatifler sunar.
 
Muzaffer EKER   Emekli öğretmen yazar

banner83

banner26