banner94

ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN

Tüm dünyada olduğu gibi 13 Mayıs Anneler Günü, Türkiye'de de kutlanıyor.

ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN

Tüm dünyada olduğu gibi 13 Mayıs Anneler Günü, Türkiye'de de kutlanıyor.

13 Mayıs 2012 Pazar 15:43
3454 Okunma
ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN
Tüm dünyada olduğu gibi 13 Mayıs Anneler Günü, Türkiye'de de kutlanıyor.

Anneler için yapılan kutlamalar, asırlar öncesine dayanıyor ve Sümerler'e dek uzanıyor. Philadelphialı Anna Jarvis, annesinin ölüm yıl dönümü olan Mayıs ayının ikinci pazarının ''Anneler Günü'' olarak kutlanması için başlattığı kampanya, bu günün annelere adanmasını sağladı.

Analık, ilk çağlardan bu yana İştar, Kybele, Rhea ve daha birçok yerel ve dönemsel isimlerle doğurganlık niteliği ön plana çıkararak, doğanın uyandığı bahar mevsimiyle özdeşleşti. Her bahar yapılan kutlamalar gelenekselleşerek binlerce yıl sürdü.

İngilizler arasında 1600'lü yıllarda ''Annelerin Pazarı'' adıyla Lent döneminin 4. pazar günü kutlama yapılmaya başlandı. İngilizler, bu özel günde izinli sayılarak tüm günü evlerinde anneleriyle geçiriyorlardı. Annelerine ''Anne Keki'' adıyla pasta götürme adeti de yerleşmişti.

Hristiyanlığın Avrupa'da yayılmasından sonra bu kutlama ''Anneler Kilisesi''ni onurlandırmak üzere değişti. Kilise festivali zamanla ''Annelerin Pazarı'' kutlamalarıyla birleşti.

''Anneler Günü'' ile ilgili ilk resmi kutlama önerisi Amerika'da 1872 yılında Julia Ward Howe tarafından barışa adanan bir gün olarak tasarlanarak Boston'da yürüyüşle kutlandı. Philadelphialı Anna Jarvis, annesinin ölüm yıl dönümü olan Mayıs ayının ikinci pazarının ''Anneler Günü'' olarak kutlanması için 1907'de kampanya başlattı. Bir sene sonra bu gün Philadelphia'da ulusal olarak kutlanmaya başlandı.

''Anneler Günü'' 1911'de hemen her ülkede kutlanmaya başlandı. ABD Başkanı Wilson, 1914 yılında resmi bir açıklamayla Mayıs ayının ikinci pazarını ''Anneler Günü'' ilan edildiğini duyurdu.

Türkiye'de ise ilk Anneler Günü 9 Mayıs 1955'te kutlandı.

I an olsun beni aklından çıkarmayan
II gözünü üzerimden ayırmayan
III gün ayrı kalamayan
IV bir yanımı sevgiyle saran
V dakikada bir arayan
VI’ını üstüne getirdiğim her şeyi toparlayan
VII’mi yemedi mi diye düşünen
VIII ‘de sıcacık sofrasına bekleyen
IX ay karnında taşıyan
X parmağında on marifet olan
XI ‘de telaşlanıp aramaya başlayan
XII ‘de evde olmazsam uyuyamayan
TÜM ZAMANINI BİZE ADAYAN ANNELERİMİZE MİNNETTARIZ.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner89

banner83

banner26