banner94

                                    KIZILCAHAMAM  ADI - ANLAMI

 

            Saygıya layık olan Hemşehrilerim;

 

           Kızılca kelimesi sözlük anlamı itibariyle, sıfat, kızıla çalan, az kızıl ve kızıla çalan bir çeşit buğday anlamındadır.Ayrıca gün doğumunda,tan vakti zamanı ile havanın karışık olduğu zamanlar kızılca olarak ifade edilir. Biz Türklerde renklerin anlamı vardır. Kızıl, kara, mor renkler zor, kahırlı, meşakkatli günleri temsil eder. Bunlar ‘Kızılca Gün’dür. Kızılca günlerde birlik ve dayanışma artar. Kızılca gün var olma yada yok olma günüdür. Seğmen Düzülme ve Seğmen Alayı ancak Kızılca Gün’lerde kurulur ve devlet reisi ilan edilir. Atatürk Ankara’ya geldiğinde ‘Kızılca Gün’ seğmen alayı kurulmuş ve ‘Efeler Kahvesine sancak dikilmiştir. Bu gelenek  günümüzde ,Anadolu’muz da sadece Ankara’da yaşatılmaktadır.

            Bu noktada Seğmen (Seymen) kelimesi üzerinde duracağım. Seğmen ; Efe,   

mert,  cesur,  kahraman,  cengaver insan anlamına gelmektedir. Efeler fenalıktan kaçınan,  iyiliği ve yardımı seven,  kahraman,  gözü pek,  fedakar insanlardır. Efeler küçük delikanlıların kötü alışkanlıklarını önler, terbiye ederler. Büyüğünü sayan, küçüğünü seven, vatanına milletine yararlı insanlar yetişmesi için gayret ederler. Efeler arasında kendisini en fazla sevdirip, saydıran efe ‘Efebaşı’ seçilir. Düğünlere ve törenlere kendisine özgü yerel kıyafetlerle, atlı ve silahlı olarak katılan efelere Seğmen denir. Seğmen Alayı 9 efenin bir araya gelmesiyle oluşur. Seğmen Alayının sırmalı bayrağı camii avlusuna dikilir, dualar okunup, kurban kesildikten sonra yola çıkar. Doh Doh sesleriyle yürür. Gösterişli bir alaydır.Yeniçeri ocağında bir asker sınıfına seğmen denilmekteydi.Seğmen ayrıca  muhafız, bekçi anlamına da gelmektedir.Ahi’ler döneminde yeniden biçimlenmiştir.Orta Asya Türk kökenlidir.

            Bugün İlçe Merkezimiz olan Kızılcahamam’ın idare Merkezi olması şu şekilde gerçekleşmiştir. İlçe idare Merkezi olan Pazar’ın (Şorba), diğer yerleşim bölgelerine uzak olması ulaşım ve yönetim açısından sorunlar çıkarmaktaydı.Yaşayan halk bu durumdan muzdarip olduğunu belirterek, ilçe idare merkezinin Şeyhler veya Kızılcaviran (Kızılcaören) karyelerine taşınması için bir çok başvuruda bulunmuştur. Bu müracaatlar 1888, 1893, 1898, 1906 ve 1909 tarihlerinde dilekçelerle olmuştur. Yerel meydana gelen olayların da etkisiyle 1915 yılında Kızılca kaplıcalarının olduğu yere taşınması için karar verilmiş, Hükümet Konağı olarak kullanılmak üzere mevcut bir konak kiralanmıştır. Yabanabat Kazasının adı 1930 tarihli Mülki Teşkilatlarda yapılan değişiklik ile Kızılcahamam olarak değiştirilmiştir.

             Önerim ise; Seğmen ve Seğmenlik ile ilgili faaliyetlerin artırılması ve özel Seğmen günlerinin düzenlenmesi olacaktır.

       

              Allah(c.c.)’a emanet olunuz.

 

                                                                                                     Selim ŞENOL


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yabanabat Kızılcahamamlılar Derneği 2012-03-06 14:17:25

Son derece yeterli bilgi sahip olan ve bu donanımı ile halkımızı bilgilendiren, hepimizle paylaşan bu vesileyle de bilgi kirliliğini de önleyen Genel Başkanımız sayın Selim ŞENOL bey’i gösterdiği üstün gayreti nedeniyle kendisini sizlerin huzurunda tebrik ediyoruz
Allah(c.c.)’ın selamı üzerinize olması temennisiyle selamlarımızı sunarız.
Yabanabat
Kızılcahamamlılar Derneği Genel Merkez ve
Kızılcahamam Şube Yönetim Kurulları

banner83

banner26